Nadbiskupijski susret osoba s invaliditetom

VINKOVCI (TU) – Drugi i središnji dan XVII. nadbiskupijskog susreta osoba s invaliditetom i članova njihovih obitelji Đakovačko-osječke nadbiskupije, pod geslom „Radost na izvoru spasenja“, u organizaciji Pastoralnog centra Đakovačko-osječke nadbiskupije –  Povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji, započeo je u subotu 27. svibnja okupljanjem u parku „Lenije“ u Vinkovcima.

Na prigodno postavljenoj pozornici na otvorenom svečano euharistijsko slavlje predvodio đakovačko-osječki nadbiskup u miru mons. dr. Marin Srakić u koncelebraciji devetorice svećenika i redovnika.

U pozdravnom govoru prije misnoga slavlja povjerenik za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Đakovačko-osječke nadbiskupije vlč. Alojz Kovaček, među ostalim, rekao je: „Okupljeni oko oltara došli smo u radosti k izvoru spasenja! Po sedamnaesti put susrećemo se u različitim mjestima naše nadbiskupije. Danas smo ovdje došli organizirano iz: Centra za rehabilitaciju ‘Mala Terezija’ Vinkovci, Doma za odrasle osobe Nuštar, zajednice Vjera i svjetlo ‘Sv. Mihael’ iz Donjeg Miholjca, Podmilačja, Đakova, Kuševca, Semeljaca, Otoka, Vinkovaca, zajednice Vjera i svjetlo ‘Betlehem’ iz Belišća, Udruge ‘MI’ iz Valpova, zajednice Vjera i svjetlo ‘Dva srca’ iz Valpova, zajednice Vjera i svjetlo ‘Lađica’ iz Vukovara, potom iz Slavonskoga Broda, Osijeka, Županje, Ivankova… i pojedinačno iz različitih dijelova Nadbiskupije. Želimo se duhovno ojačati i čvršće povezati s uskrslim Gospodinom da naša radost bude potpuna! Po krštenju i svojim životom, vjerom, prihvatili smo i prihvaćamo križ. U svijetu izvrnutih vrijednosti, koji ne prepoznaje u bližnjemu Božje lice, koji je ispunjen malodušjem i nevjerom, u kojem nedostaje ljubavi, osnaženi svjetlom vjere i snagom Duha Svetoga, svojom postojanošću, donosimo radost i nadu, ljubav i vjernost Kristu koji nas i međusobno povezuje.“ 

Na početku misnoga slavlja nadbiskup Srakić je istaknuo: „Svaki naš susret, a pogotovo sveta misa je susret radosti. Biti uz Isusa, uz Gospodina, jest biti na izvorima radosti i zato doista nastojmo i našim riječima, pjesmom i šutnjom izraziti svoju radost, radost pripadnosti Kristu Gospodinu.“ Čitanje je čitala Lidija Martinković iz Vinkovaca, majka djevojčice Mije sa sindromom Down koju je držala u naručju, psalam je pjevala Marija Husar Rimac. Evanđelje je čitao vlč. Kovaček, a proživljavanje Evanđelja izveli su članovi zajednice „Vjera i svjetlo“ „Lađica“ iz Vukovara.

U homiliji je predvoditelj mise i propovjednik poručio: „Učinimo ovaj čas i ovaj dan radosnim.“ Razmatrajući o radosti, nadbiskup Srakić je rekao kako čovjeku ne treba mnogo da se obraduje, da se razveseli: jedan pogled, smiješak, znak pažnje, riječ utjehe, kakav dar, uspjeh, prisutnost ljubljenoga bića, ispunjena nada, jedan susret, malo više zdravlja, cika tamburice… „Nekad je radost površna i prolazna, nekada duboko zahvaća čovjekovu nutrinu, nekada zahvati pojedinca, a nekada cijeli narod, npr. kad pobijedimo u sportu. Radost je nešto bitno u nama. Ona nas prati u životnom putovanju od naših prapočetaka…“

Poručio je nadbiskup da se čovjekova radost ne sastoji samo u tome da zagospodarimo ovim svijetom, nego da u njemu postignemo svoju puninu, sebe ostvarimo. „Radost je poseban dar. Lijepo je primiti taj dar, a još je ljepše i radosnije drugoga obradovati. Radost je sadržaj cijeloga našega života. Valja buditi radost. Često smo zahvaćeni nevoljama, često nas pate križevi, ali to ne znači da se smijemo prepustiti toj žalosti, tom križu da nas satre. Teško je prolaziti kroz život, a imati u obitelji osobu koja cijeli svoj život nosi križ. Ipak, toj osobi moramo pružiti radost, omogućiti radosne trenutke“, rekao je mons. Srakić i poručio: „Bog je izvor naše radosti, a još više je to postao kad je poslao svoga Sina koji je za nas radost. Svatko tko se približio Kristu Gospodinu našao je radost.“    

U prinosu darova predstavnici šest regija su prinijeli darove: križ i cvijeće, bijeli štap, slušni aparat i hodalicu, svijeću i arku, zemlju i ciglu, kruh i hostije te vodu i vino.

Prije završnog blagoslova zahvalu je uputio o. Ilija Sudar, župnik Župe Vinka Pallottija u Vinkovcima na čijem je prostoru održan XVII. nadbiskupijski susret osoba s invaliditetom i članova njihovih obitelji Đakovačko-osječke nadbiskupije. Zahvalio je, prije svega, „Bogu Stvoritelju, Spasitelju, Bogu Duhu Svetom jer nam daje život te radost na koju nas je pokušao i vjerujem uspio pozvati naš biskup Marin. Zahvalu je uputio predvoditelju slavlja kao i nadbiskupu đakovačko-osječkom Đuri Hraniću, koji je nastavio putem svoga prethodnika s tradicijom i željom da naša Crkva primijeti osobe s invaliditetom i članove njihovih obitelji. Također, zahvalio je organizatorima, napose vlč. Alojziju Kovačeku, Tihomili Viljetić i članicama Povjerenstva vinkovačke regije: Mariji Ferbežar, Lidiji Martinković i Martini Pandža i svima koji su na bilo koji način sudjelovali u organizaciji ovoga susreta. Posebnu je zahvalu uputio osobama s invaliditetom i članovima njihovih obitelji, rekavši: „Križ svoje invalidnosti nosite strpljivo i male vas stvari raduju. Neka svako vaše i naše dobro Bog nagradi i udijeli svoj blagoslov.“ Na kraju je Tihomila Viljetić zahvalila i o. Iliji Sudaru na svemu pri organizaciji susreta.

Pjevanje je animirao Zbor mladih župe sv. Vinka Pallottija iz Vinkovaca, predvođen Hrvojem Bujadinovićem. Solistički je pjevala i Marija Husar Rimac. S pokretima i gestama cijelo misno slavlje animirali su Alen Ferbežar, Matea Uglješić i Tihomila Viljetić. Tumačica znakovnog jezika bila je komunikacijska posrednica Martina Pekić.

Gotovo tisuću sudionika je prisustvovalo misnom slavlja, među ostalim, gradonačelnik Vinkovaca dr. Mladen Karlić, viši stručni suradnik za poduzetništvo i obrtništvo u Upravnom odjelu gospodarstva Grada Vinkovaca Marko Jureta, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, zamjenica ministra zdravstva Ružica Palić Kramarić, predstavnica Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Mirta Klapec Basar, ravnatelji Gradskog društva Crvenog križa Ilok i Vinkovci Ivica Prskalo i Branko Tomić, mladi volonteri Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci, predstavnice Centra za socijalnu skrb Slavonski Brod: Anka Bogdanović, Ružica Galista i Ankica Marinović i Zdrug katoličkih skauta Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Nakon misnoga slavlja iz aviona Zrakoplovnog kluba „Vrabac“ Vinkovci, kojim je upravljao profesionalni pilot-instruktor Milan Mravinac, bačeni su bomboni s prigodnim porukama. Potom su se sudionicima Susreta obratile ministrica Žalac i zamjenica ministara zdravstva Palić Kramarić te misionarska iz Travnika redovnica Svjetlana Rezo, koja je uz župnika Župe sv. Petra u Beogradu o. Vinka Maslaća u prostoru Poljoprivrednog fakulteta za roditelje osoba s invaliditetom održala prigodno predavanje. Istovremeno je na otvorenom u parku „Lenije“ održan kulturno-umjetnički program u kojem su nastupili: Darko Posarić, otac i sin Mirko i Daniel Staklenac, Joža Mikulčić, Alen Ferbežar, KUD „Šumari“, did Tunja i bać Roka, korisnici Centra za rehabilitaciju „Mala Terezija“ Vinkovci, članovi „Bubamare“ Udruge osoba s invaliditetom Vinkovci, Željko Piperković – Pipe, Marija Pavković Snaša i Tamburaški sastav „Zlatno klasje“. Program je nastavljen okrjepom i druženjem uz Tamburaški sastav „Berdaševa priča“, vožnjom vlakića u parku, vožnjom fijakerima i terapijskim jahanjem na konjima Konjičkog kluba „Satir“ Vinkovci. Snježana Kraljević