Rujanski Vjesnik Đakovačko-osječke nadbiskupije

ĐAKOVO (TU) – „Dijete – u središtu odgoja i obrazovanja“ tema je rujanskog broja Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije. Osvrćući se na temu broja, glavni i odgovorni uredni, izv. prof. dr. sc. Boris Vulić u svom uvodniku pod naslovom „Iskrivljena slika o sebi“ piše: „Prihvaćanje sebe valja vidjeti kao jednu od temeljnih zadaća odgoja i obrazovanja i to bez obzira na dob onih koji su u tim procesima.“ O  temi broja pišu: Ružica Razum („Vjersko i duhovno zanemarivanje djece“); Zvonimir Komar („Problem pozicije odgajanika iz sistemsko-pedagogijske perspektive“); Igor Kanižaj („Uloga roditelja u medijskom odgoju i obrazovanju djece“) te s. Jelica Đuzel („Pedocentrizam u Montessori pedagogiji?“).

„Kanonska dob u ZKP-u“ naslov je kolumne za svećenike Zdenka Ilića, u rubrici Demografski izazovi u pastoralu Stanislav Šota piše „Zar pastiri (svećenici i biskupi) ne vide da je puka sakramentalizacija katekumenat nevjere?“; Zvonko Pažin nastavlja niz „Iz riznice naših vlastitih obrednika (29)“ i piše o primanju u Crkvu onih koji su od nje samovoljno otpali. Propovijedi su priredili: Ilija Dogan, Robert Erk, Robert Farkaš i Josip Filipović koji je osmislio i prilog za euharistijsko klanjanje. U rubrici Meditatio Gregoriana Bruno Diklić piše „Dico vobis – Na putu obraćenja – na putu prema vječnosti“. Glazbeni prilog „Zdravo budi, križu sveti“ priredio je Ivan Rakonca, a Kristina Rožić u rubrici Bračno i obiteljsko savjetovalište piše pod naslovom „Osobnost psihoterapeuta kao alat u savjetovanju“.

„Bog nas je za ovo stvorio i na neki način pripremao“ naslov je Razgovora s povodom u kojemu „razgovaramo“ s Markom Kapularom, vjeroučiteljem Đakovačko-osječke nadbiskupije te ocem sedmero djece, koja su u obitelj Kapular stigla posvajanjem.

„Trebamo li raditi ono što volimo, ili raditi tamo gdje nas drugi trebaju?“ naslov je kolumne za vjeroučitelje Zvonimira Vidovića; Adrijana Lovrinčević osmislila je pripremu za vjeronaučni sat na temu „Obitelj u Božjem naumu“; Ankica Savić i Sani Gilja priredile su materijal za župne kateheze u rujnu, a Iva Maričić materijal za obiteljske kateheze. Pavao Madžarević nastavlja niz kateheza za odrasle pod naslovom „Božji put s ljudima (6). Uz oslike Siegera Ködera“. Ivan Benaković priredio je materijal za biblijske skupine na temu „Isusov govor o kruhu života ili kako živjeti istinski ispunjen i osmišljen život“. Ivica Čatić nastavlja razlaganje ulomaka iz Markova evanđelja, a u ovom broju razlaže ulomak o „Drugom umnoženju kruha (Mk 8, 1-9)“. Knjigu Ivice Žićića „U duhu i istini. Teme iz liturgijske teologije i antropologije“ predstavio je Željko Filajdić, a o kaležu od pozlaćenoga srebra iz zadnje četvrtine 19. stoljeća pišu Tomislav Ćurić i Drago Marković.

Informativni dio rujanskog broja donosi Statut Prezbiterskog vijeća Đakovačko-osječke nadbiskupije; Odredbe o izvanrednom upravljanju vremenitim crkvenim dobrima; izvješća o Međunarodnom hodočašću ministranata; proslavi Velike Gospe te 30. obljetnici župe u Brodskom Varošu, kao i o obilježavanju 225. godišnjice crkve i 65. godišnjice prošteništa u Harkanovcima. Tu su i vijesti o proslavi blagdana Sv. Ćirila i Metoda, Sv. Ilije te obilježavanju 21. godišnjice smrti biskupa Ćirila Kosa. Zabilježen je i posjet biskupa u miru Franje Komarice Tovarniku, kao i pregled događanja vezanih uz posljedice nevremena i pokretanje humanitarne akcije za Bošnjake, gdje je obilježen i Gospin dan te Dan branitelja.

Omot broja donosi najavu predstavljanja 13., 14. i 15. knjige Sabranih djela đakovačko-osječkog nadbiskupa u miru, mons. dr. Marina Srakića koje će se održati u četvrtak, 19. rujna u 12 sati u Dvorani biskupa A. Mandića, Središnje nadbiskupijske i fakultetske knjižnice u Đakovu.  Na istom mjestu od 18. do 20. rujna održat će se i Teološko-pastoralni seminar za svećenike na temu „O mentalnom zdravlju i pastoralnoj skrbi“.  Martina Kuveždanin