Učenje jezika i boravak đakovačkih bogoslova u Italiji

ITALIJA (TU) – Šestorica đakovačkih bogoslova, koji su tijekom protekle akademske i sjemenišne godine pohađali tečaj talijanskoga jezika, pod vodstvom vicerektora, dr. Davora Senjana, boravili su u Italiji od 19. – 27. kolovoza 2024., u Ascoli Picenu, sjedištu istoimene biskupije. Bogoslove, na čelu s vicerektorom, dočekao je domaćin don Gianmarco Lupini, svećenik na službi u Župi sv. Luke u Ascoli Picenu. Putovanje i posjet  bio je svojevrsna kruna godišnjega đakovačkoga tečaja, a bogoslovi su i u Italiji imali organiziranu poduku talijanskoga jezika, pod vodstvom prof. Guida Mateuccija, profesora talijanskoga i engleskoga te orguljaša u četirima župama biskupije Ascoli Piceno. Također, svakoga dana bogoslovi su sudjelovali na misi na talijanskomu jeziku. Osim učenja jezika, koje je bilo okosnica boravka, bogoslovi su s vicerektorom upoznali sam grad Ascoli Piceno, ali i hodočastili u tri velika talijanska svetišta.

Prvo hodočasničko odredište bilo je Isola di Gran Sasso u kojem se nalazi svetište svetoga Gabrijela od Žalosne Gospe, koje godišnje posjeti oko tri milijuna ljudi. Sveti je Gabrijel zaštitnik mladeži, a napose bogoslova te su bogoslovi ondje sudjelovali na misnomu slavlju te svetome bratu Gabrijelu, koji je  bio redovnički pripravnik pasionista, preporučili potrebe đakovačkoga Sjemeništa i čitave Đakovačko-osječke nadbiskupije. Drugo hodočasničko odredište bilo je Loreto u kojemu se nalazi marijanska bazilika unutar koje se nalaze ostaci kuće za koju se vjeruje kako je ona rodna kuća Blažene Djevice Marije, a za Hrvate osobito je značajna zbog predaje kako su Kuću anđeli prenijeli u Loreto s Trsata ponad Rijeke. Zadivljujuća je bazilika, osim kao duhovno blago, i kao monumentalno arhitektonsko zdanje.

Posljednje svetište u koje su bogoslovi s vicerektorom hodočastili jesu Svete Stube u Campliju, malome gradiću. Svete su stube replika onih u Rimu po kojima je Krist, po predaji išao k Pilatu, a obdarene su papinskim potpunim i djelomičnim oprostima od vremenitih kazni. Penjati se tim stubama na koljenima za bogoslove je bilo neopisivo i duboko duhovno iskustvo.

Boravak u Italiji bio je prilika da se bogoslovi samostalno okušaju u pripremanju obroka. Uz učenje jezika, zajedništvo i duhovnu dimenziju posjeta, našlo se vremena i za kupanje u moru, odmor i druženje.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Matej Mlinarić