Razmjena dječje odjeće u Župi bl. Alojzija Stepinca

SLAVONSKI BROD (TU) – U najmlađoj brodskoj Župi bl. A. Stepinca, u subotu, 24. kolovoza 2024. održana je treća po redu godišnja razmjena dječje odjeće. Ideja je rođena u Caritasovoj kreativnoj radionici ove župe, u srcu dugogodišnje voditeljice župnog Caritasa Katice Jire. Zahvaljujući otvorenosti trojice dosadašnjih župnika i nesebičnom trudu Caritasovih animatora i mladih volontera, akcija razmjene odjeće svake je godine bila sve uspješnija te je ove godine dobila i novo ruho.

Naime, rodila se ideja da se u sklopu akcije razmjene odjeće održe i organizirane igre za veću djecu, te zabavni sadržaji za manju, kako bi njihove majke imale vremena pregledati donesenu odjeću i u miru izabrati prave veličine za svoju djecu.

Budući da u Župi zadnjih godina egzistira i Kreativna radionica za djecu, za koju stalno raste broj zainteresiranih članova, bilo je potrebno i sve više animatora koji bi radili s njima. Stoga je stvorena i potrebna infrastruktura za organizaciju, a čine ju – animatorice: Kristina Kovačević, Maja Bodiš, Tena Radičević i Svjetlana Živković te nova članica tima – Đurđa Stojanac.

Početkom kolovoza uz podršku i u dogovoru sa župnikom Ivicom Martićem dogovoren je termin, napravljeni su video pozivi za Instagram i Facebook te digitalni i printani plakat i počele su pripreme. Sve je odrađeno na vrijeme i unatoč nekim poteškoćama i bolestima koje su se prepriječile, u Dvorani sv. Josipa u crkvi bl. Alojzija Stepinca našlo se 9 animatora i volontera spremnih na akciju.

Svaki kutak hladovine bio je pripremljen za održavanje igara – od utrka u parovima sa svezanim nogama, do utrke s čašama punim vode koje je trebalo grabiti iz škafa i sipati bez lijevka u bocu i posebnog mjesta u „parteru“ za malu djecu.

Volonteri su dočekivali roditelje i upućivali ih u dvoranu sv. Josipa, nudili osvježenje vodom, kavom i sokovima te ih upućivali da manju djecu odvedu u za njih pripremljeni kutak, dok su veća djeca sama pronalazila zabavu, kokice, palačinke ili vafle. Nemali broj djece odlučio je pomoći u pripremi vafli i mazanju palačinki, a ostali su se do početka organiziranih igara igrali na spravama koje je donio župljanin Ivan Bilić i koje su se već pokazale kao hit prilikom organiziranog župnog druženja pred kraj katehetske i nastavne godine.

Jedna od majki djece Kreativne radionice za djecu – Marta Kereta preuzela je na sebe slaganje odjeće, te je od 9 do 11, koliko je trajala razmjena, nebrojeno puta presložila odjeću. Majke su donosile, birale i odnosile. Očevi su također došli i podržali ovu akciju. Nije ih bilo ni blizu toliko koliko je bilo majki, ali ih je svakako bilo više nego što su organizatori očekivali kada su akciju nazvali Mama – mami.

Mnogi su roditelji otišli kući zadovoljni obavljenom razmjenom, omogućivši svojoj djeci dobar dio nove garderobe za vrtić i školu, a bez dodatnog troška i uz ugodno druženje.

Pozvana su sva djeca koja žele sudjelovati u organiziranim igrama da se skupe pred križem i podijeljena su u skupine po 4, s tim da su u svakoj skupini jednako bili zastupljeni i najmanji i najveći. Igre su izazvale ciku, smijeh i obilje radosti. Jedini je problem bio što je i ove, predzadnje subote mjeseca kolovoza temperatura zraka rasla do 37 stupnjeva, a hladovina se brzo povlačila, pa su svi punktovi za igre vrlo brzo završili na suncu.

Zahvaljujući mladim volonterkama: Mirni, Moreni i Veroniki, djecu su za kraj, nakon posljednje igre susreta – potezanja užeta, dočekale dvije posude pune vodenih balona. Tu dječjem veselju nije bilo kraja. Nema sumnje da je akcija Mama – mami  bila potpuni uspjeh te da će se i dalje održavati u ovoj župi. Svjetlana Živković