Proslava Bartolova u našim filijalama

U Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji nekoliko je filijanih crkava posvećeno sv. Bartolu. O proslavi toga sveca prenosimo izvješća iz Bartolovaca i Novih Mikanovaca.

Bartolovci

U Bartolovcima, filijali Župe sv. Marka – Slobodnica, u drevnoj kapelici sv. Bartola na mjesnom groblju, jutarnjim misnim slavljem započela je 24. kolovoza proslava blagdana apostola i mučenika sv. Bartola koje je predslavio umirovljeni svećenik Vrhbosanske nadbiskupije Branko Vincetić. On je predvodio i svečanu blagdansku misu u bartolovačkoj filijalnoj crkvi sv. Ivana Pavla II. – jedinoj crkvi u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji posvećenoj ovome velikom svecu.

U homiliji vlč. Vincetić je podsjetio sve prisutne na događaj u kojemu se opisuje mučenička smrt svetog Bartola. Prema predaji,  sveti Bartol podnio je vrlo okrutnu mučeničku smrt tako što su mu progonitelji kršćanstva oderali kožu s cijeloga tijela, a potom odrubili glavu. Nadalje govoreći o značaju i posebnosti ovoga sveca predslavitelj je istaknuo kako je upravo sveti Bartol bio svjedokom Isusovih čudesa, te je bio Gospodinov vjeran sljedbenik  u  muci, smrti i uskrsnuću te tako postao žarkim navjestiteljem Kristovih poruka koje slušamo u svakodnevnoj Božjoj riječi i Evanđelju. „ Molite se svetom Bartolu, ovome velikom zagovorniku da vam osnaži vjeru, učvrsti pouzdanje u Krista i da poput njega hrabro kročite kroz sve teškoće ovoga svijeta“, poručio je na kraju homilije vlč. Vincetić.

Kapela svetog Bartola na mjesnom groblju u Bartolovcima se prvi puta spominje u izvorima 1737. godine. Kroz povijest je više puta obnavljana, napose 1892. za vrijeme župnika Dragutina Šlivarića, a sredinom 2009. godine je renovirana.

Na inicijativu negadašnjeg župnika Mire Tomasa, u Bartolovcima je 2016. godine uz veliki trud  cjelokupne vjerničke zajednice te uz podršku i nastojanje župnika Pere Stanića dovršena je crkva posvećena papi Ivanu Pavlu II. Važno je istaknuti da se u kapelici svetog Bartola u vrijeme Domovinskog rata okupljala mala skupina vjernika koji su se neovisno o svetim misama u skrovitosti i tišini okupljali svaki dan i molili Gospinu krunicu. Ta naoko mala vjernička zajednica okuplja se i dan danas u crkvi svetog Ivana Pavla II u čast nebeskoj Majci Mariji moleći Gospinu krunicu te litanije i pohvale Gospi. Između ostalog mole se molitve za nova duhovna i redovnička zvanja te molitve i litanije sv. Bartolu i sv. Ivanu Pavlu II.

Misna slavlja u obje crkve obogatile su pučkim napjevima vjernici iz Župe sv. Marka iz Slobodnice u zajedništvu s vjernicima iz filijalne zajednice Bartolovaca.

Budući da se u Slavonskom Brodu bliži miroljubivi hod građana u znak potpore svakom rođenom i nerođenom djetetu Hod za život, 7. rujna, vjeroučiteljica Mihaela Maričević izložila je na vanjskom prostoru crkve  prigodne materijale koje su vjernici mogli kupiti po simboličnim cijenama i tako podržati ovu miroljubivu inicijativu. Anita Terzić

Novi Mikanovci

U subotu, 24. kolovoza 2024., proslavljen je blagdan sv. Bartola u filijalnoj crkvi u Novim Mikanovcima koja pripada Župi Kraljice sv. Krunice u Vođincima. Vjernici su se pripravili za proslavu svog crkvenog goda večernjom duhovnom pripravom, prigodnim nagovorom domaćeg župnika Ante Šiška i svečanim euharistijskim klanjanjem te animiranjem župnog zbora mladih „Glas Srca“.

Na Bartolovo su bila dva misna slavlja. Jutarnju misu za brojne vjernike predslavio je župnik Ante. Središnje misno slavlje u 10.30 sati predvodio je fra Igor Horvat, franjevac konventualac na službi u samostanu sv. Ante u Vinkovcima. Uz njega je  koncelebrirao i župnik Šiško.

Misno je slavlje započelo procesijom uz pjesmu svetom Bartolu. Fra Igor je u prigodnoj homiliji rastumačio evanđelje dana ističući stupnjevitost Gospodnjeg poziva i odziva u hodu vjere nas vjernika. Na dojmljiv način pružio je svim nazočnim vjernicima brojne zanimljive primjere kako da svetost bude življena u kršćanskoj svakodnevnici. Nakon svečanog blagoslova koji je udijelio fra Igor, uslijedila je molitva litanija sv. Bartolu koju je predvodio župnik Ante i potom su svi zainteresirani mogli izraziti štovanje relikvijama sv. Bartola koje se čuvaju u župnom uredu.

Hodočasnici sv. Bartolu usrdno su zazivali: “Sveti Bartole, zaštitniče kožara, seljaka, zanatlija, mesara i Novih Mikanovaca, moli za nas!” Ruža Keser/Foto: Ljudevit Gačić