Blagoslovljen kip BDM Pomoćnice kršćana

SLAVONSKI BROD (TU) – Blagdan Marije Pomoćnice svečano je u srijedu 24. svibnja proslavljen u Župi sv. Dominika Savija u Slavonskom Brodu. Uz domaćeg župnika Josipa Matanovića i brodskog gvardijana fra Franju Jurinca, misno slavlje predvodio je  slavonskobrodski dekan Ivan Lenić.

U svojoj homiliji dekan Lenić naglasio je kako je borba Žene i Zmaja, o kojoj govori Sveto pismo, uvijek impresivna, realno aktualna, tako stvarna,  jer Zmaj, Stara zmija – imenom Đavao, Sotona, zavodnik svega svijeta, tužitelj svih nas, neprestano nastoji remetiti Božje planove – sve privesti Kristu i njegovu stadu. „Zato je dramatična borba u kojoj se Crkva Kristova nalazi kroz cijelu povijest“, ustvrdio je dekan i upozorio da na to svaki Kristov učenik treba računati i ne dati se zavaravati. Svjestan na kolikim je kušnjama danas kršćanska dosljednost i autentičnost, na kojim je udarima đavla i svijeta istinski Kristov sljedbenik, posvjestio je da smo pozvani živjeti uronjeni u Kristovu uskrsnu pobjedu, po uzoru na Mariju, čistu, bez grijeha, ljage, u Mariju koja živi povijest Crkve kroz sva vremena, koja dijeli naše radosti i bremena, pritječe uslijed naših bijeda, lutanja i stradanja, moleći uvijek svoga Sina da nas spasi.

„Ona je osobita zagovornica pastira i cijeloga stada Crkve; to svjedoči povijest današnjeg spomena nje, Pomoćnice kršćana, kao i tolika iskustva Kristovih vjernika. Dragocjena je u turbulentnim vremenima, napose u velikim stradanjima kršćana, bila i ostala Marijina majčinska blizina i posredovanje pred Jaganjčevim prijestoljem, pred Očevim licem“, rekao je među ostalim dekan Lenić. Zaključivši na kraju u homiliji kako je lik Marije Pomoćnice kršćana snažno povezan s putem i misijom sv. Ivana Bosca i sv. Dominika Savija, zaštitnika te župe, pozvao je vjernike, a napose djecu i mlade, ovogodišnje prvopričesnike, da proučavaju s koliko su ljubavi ta dva velika sveca častila Gospu, da ih u tome slijede u svome životu, kako bi im Marija svima pomogla čuvati Krista u sebi, svojim obiteljima te ga nosili u svijet, među ljude.

Tijekom mise dekan Lenić blagoslovio je novi kip Blažene Djevice Marije Pomoćnice kršćana te ga stavio na javno čašćenje vjernicima. Posebno dirljiva bila je zajednička molitva ovogodišnjih 28 prvopričesnika te župe pred blagoslovljenim kipom Marije Pomoćnice, kojoj su osobno darivali po jednu bijelu ružu.

Na kraju mise slijedila je ulicama župe procesija s Gospinim kipom, koji su nosili članovi KUD-a „Matija Gubec“ iz Slavonskog Kobaša. Slavlje je pjesmom uveličao zbor slavonskobrodske Župe Bezgrješnog Srca Marijina, na čelu s voditeljicom s. Ankicom Tomas. Blagdanu je prethodila trodnevna duhovna priprava, koju su od 21. do 23. svibnja predvodili don Damir Stojić i preč. Josip Ivešić.

B. Lukačević