“Umijeće življenja”

CRES (TU) – U samostanu sv. Franje Asiškoga franjevaca konventualaca u Cresu, od 10. do 17. kolovoza 2024. godine, održan je ljetni kamp za mlade na temu “Umijeće življenja”. Voditelj kampa bio je fra Josip Blažević, gvardijan vinkovačkog samostana sv. Antuna Padovanskoga. Na kampu je sudjelovalo četrdesetak mladih, uglavnom iz središnje i istočne Hrvatske, studenata i radničke mladeži.

Cilj kampa bio je usvojiti neka umijeća i steći znanja od iznimne važnosti za mudar i kvalitetan kršćanski život (ars vivendi), koja se ne podučavaju na sveučilištima, nego ih se prepušta vlastitom snalaženju. Tečaj je obuhvatio razne psihološko-duhovne radionice i vježbe preuzete pretežno iz logoterapije, geštalta, transakcijske analize i obiteljskih konstelacija, obogaćene kršćanskim elementima i integrirane u kršćansku tradiciju.

Mladi su prošli kroz Perlsovih pet slojeva ličnosti na putu do vlastite autentičnosti na primjeru sv. Franje Asiškoga, vježbali bivanje u sadašnjem trenutku, osobito kroz iskustvo kršćanske kontemplacije, svladavali umijeće postavljanja granica (kako reći „ne“), učili o emocijama i fazama kontakta, utjecaju transgeneracijske traume i drugo. Otkrivanje autentičnog “ja” je od ključne je važnosti za ispravno shvaćanje sebe i svijeta oko sebe.

Atmosfera je bila opuštena i vedra, mladi su dan započinjali misom u samostanskoj crkvi sv. Frane, u vrtu kontemplativno molili krunicu, a časoslov pod krošnjama samostanskih stabala. Bilo je dovoljno vremena i za uživanje u prirodnim ljepotama i blagodatima Cresa, kupanje u moru, razne sportske aktivnosti i dobro osmišljene društvene igre koje su bile u službi ponavljanja naučenoga i dubljeg međusobnog upoznavanja. Na kraju su mladi, za svakoga ponaosob na po jednom listu papira, ostavili upisane poticajne dojmove, koje su ponijeli za uspomenu da im posluže kao podrška u najtežim životnim situacijama.  Samostan sv. Antuna Padovanskog Vinkovci