Obnovljena kapelica krajputašica

 NOVI JANKOVCI (TU) – Na inicijativu Stipe Rimca mještani Kolodvorske ulice u Novim Jankovcima (od pruge prema filijalnoj crkvi Svih svetih) obnovili su kapelicu staru najmanje 80 godina. Obnovljena kapelica blagoslovljena je 5. kolovoza 2024. godine, nakon misnog slavlja u 18 sati, u filijalnoj crkvi Svih svetih. Obred blagoslova vodio je vlč. Mato Špoljar, župnik, koji se sjetio izjave bivšega vlasnika zemljišne čestice Jose Matanovića: „Gdje su naši djedovi napravili kapelicu, tu ona mora i ostati.“ Sadašnji vlasnik zemljišta, Zvonko Pavlović istoga je mišljenja te je i sam aktivno sudjelovao u obnovi.

Kapelica je bila sazidana na vlasništvu čestice Jose Matanovića, a uz nju je podignut i kameni križ s korpusom. I kapelica krajputašica, i križ krajputaš dio su hrvatske povijesti i znak duboke religioznosti hrvatskoga čovjeka. Pozivaju oni sve koji prolaze tim putem da zastanu, da se poklone i pomole za snagu u nošenju svih životnih križeva.

„Sjećam se i sama kako smo, kao djeca, na putu do škole obvezno pokleknuli pred tim križem krajputašem, kao i pred tom dragom kapelicom krajputašicom. Odolijevali su i križ i kapelica nevoljama vremena, a onda je došao Domovinski rat u kojem su, uz crkve i kuće, postradali i ovi dragi znakovi Božje ljubavi, njegove prisutnosti i njegova poziva da mu ljubavlju uzvratimo ljubav. Nakon procesa Mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja, koji je završio 15. siječnja 1998. godine, kada je hrvatsko Podunavlje konačno vraćeno u sastav Republike Hrvatske, započelo se s povratkom i obnovom. Na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te na Dan hrvatskih branitelja 5. kolovoza 1999. godine Milosrdne sestre sv. Križa poklonile su kip Majke Božje Ruže Otajstvene za novojankovačku kapelicu krajputašicu, a Marko Filipović (1935. – 2019.), stolar, izradio je nova ostakljena drvena vratašca, kako bi zaštitio dragi Gospin kip“, svjedoči s. M. Stela Filipović rodom iz Novih Jankovaca.

Međutim, kapelica je od starosti i nedaća i dalje propadala, dok se nisu Novojankovčani, pod vodstvom Stipe Rimca, zauzeli za temeljitu obnovu. „Mnoga su duhovna zvanja potekla iz Jankovaca, sigurno potaknuta i poticajem kapelice krajputašice, tim znakom pobožnosti, klanjanja i molitve. Neka i dalje ova predivna kapelica, kao i lik drage Gospe Ruže Otajstvene, potiču sve one koji tim putem prolaze na obnovu vjere, nade i ljubavi, a osobito neka potaknu mnoge mlade da se odazovu na duhovni poziv“, poručuje s. Marija Stela.

Milosrdne sestre Sv. Križa