Slavlje uočnice Uznesenja BDM u Aljmašu s Gospom od Utočišta

ALJMAŠ (TU) – U najvećem marijanskom svetištu Đakovačko-osječke nadbiskupije u Aljmašu održana je, od 11. do 13. kolovoza, duhovna priprava za svetkovanje Uznesenja BDM u nebo i svečano slavlje mise uočnice 14. kolovoza u sjaju 320. godišnjice aljmaškog Svetišta Gospe od Utočišta.

Trodnevnicu i uočnicu i ove godine je vodio fra Ivan Matić, OFM, voditelj Kuće susreta Tabor u Samoboru. Uočnici je prethodio križni put na brdu Kalvarija i marijanska pobožnost s molitvom svete krunice koju je predmolio dr. sc. vlč. Tomislav Ćurić, upravitelj aljmaškog Svetišta Gospe od Utočišta i aljmaški župnik. Na početku priprave župnik je potaknuo mnoštvo hodočasnika da pozdrave nebesku Majku pjevajući zavjetni zaziv Gospi Aljmaškoj Utočište srcima (Utočište srcima, ufanje u patnjama, ti nas krijepi, Majko naša, Gospo Aljmaška!) koji je skladao đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić, a po prvi put javno otpjevan je uz pratnju aljmaškog župnog zbora i orguljsku svirku s. Franciske Gjonaj, redovnice Družbe Marijinih sestara čudotvorne medaljice. Uz duhovni nagovor i molitvene zazive vjernici su BDM častili pjesmama posvećenim Gospi Aljmaškoj i zvonjavom crkvenih zvona na kraju pobožnosti.

„U predvečerje Velike Gospe radosno je naše srce što možemo biti ovdje zajedno kako bismo otvorili svoja srca i Majci našoj povjerili naše živote, obitelji, naš narod. Ovih dana smo se pripremali za veliko slavlje; hvala vam na dolasku i velikom zajedništvu u molitvi“, uvodno je kazao predslavitelj pozdravivši braću svećenike i hodočasnike, te dodao: „Uđimo u slavlje radosna srca promatrajući našu nebesku Majku uznesenu dušom i tijelom u nebo. Ona je Majka Crkve, Majka svih nas i njoj povjerimo sve ono što je naša molitva i vapaj i zahvalnost. Posebno se sjetimo svih teško bolesnih, koji se preporučuju se u naše molitve.“

U propovijedi je fra Ivan razmatrao o BDM kao Majci Crkve, uzoru vjere koja prati Božji narod, o čemu svjedoče „večeras ispunjena marijanska svetišta gdje vjerni u Marijinu srcu otkrivaju Božju ljubav“.

„Milosno je biti ovdje u Svetištu Gospe od Utočišta gdje smo došli izraziti svoj ljubav i zahvalnost. Mnogima je potrebno obraćenje srca i svoje srce posvetiti Marijinu, najsigurnijem utočištu. Kroz pripravu započetu u nedjelju govorili smo o Gospodinu kruhu života. Najveća milost koju čovjek može doživjeti je euharistija, srce vjere. Bog i nama daje ljubljenog Sina, svetohranište u nama“ kazao je fra Ivan podsjetivši da je druge večeri priprave s vjernicima promišljao o tome kako po Mariji i mi otkrivamo da smo od Boga ljubljeni, a treću večer o Božjemu životu u nama, živomu Kristu kojeg poput Marije nosimo drugima kao blagoslov. Istaknuo je kako bismo mogli govoriti o životu prije Krista i životu poslije Krista jer riječ je o obraćenju, o događaju novog života u kojemu „nosiš Boga u sebi, čezneš za susretom otkrivajući da Gospodin čezne za tobom /nama i pred našim očima događa se čudo ljubavi koja potiče da i mi postajemo ljubav“. „Važno je povjerovati, poput Marije koja kaže ‘neka mi bude po tvojoj riječi’. Slušamo li Božju riječ i utjelovljujemo ju  u našem životu? Isus nam kaže ‘još blaženiji su koji slušaju riječ Božju’… Živjeti nam je Krista poput Marije i tako ćemo doživjeti vječnost. Najsigurniji put do Isusa je Marija“, zaključio je.

Na kraju misnog slavlja župnik Ćurić je svima zahvalio, posebice „fra Ivanu za milosne susrete, zajedništvo vjere i divne poticaje nadahnute Duhom Svetim za osnaženje vjere; svećenicima na raspolaganju za sakrament svete ispovijedi; koncelebrantima; časnim sestrama angažiranim u Svetištu i svim hodočasnicima sudjelovateljima u trodnevnici i uočnici“. Radosno je zahvalio darivateljima stolica i suncobrana postavljenim uokolo vanjskog oltara zapljeskavši  darivateljima skupa s vjernicima.

Fra Ivan Matić vodio je euharistijsko klanjanje s molitvama za ozdravljenje i oslobođenje i procesiju sa svijećama do Gospine kapelice ‘Pod lipom’ u šumi kraj ‘Vodice’ (izvora) gdje je održao završnu pobožnost s blagoslovom vjernika.

U 22 sata slavljena je misa za mlade koju je predvodio vlč. Mario Žigman, studentski kapelan u Osijeku, i poslušana su svjedočanstva mladića iz aljmaške bratovštine Zajednice Cenacolo.

Prije i tijekom misa svećenici su ispovijedali, a volonteri posluživali. Hodočasnici su u Aljmaš prispjeli iz Osijeka, okolnih mjesta, Vinkovaca, Markovca Našičkog, dok su sa župljanima župa u Đurđenovcu i Velimirovcu misi pribivali župnici suslavitelji Nikola Jušić i Perica Matanović te Petar Ćorluka, dekan Čepinskog dekanata i župnik u Vladislavcima. Nevenka Špoljarić