Proslava Velike Gospe i 30. obljetnica župe u Brodskom Vinogorju

SLAVONSKI BROD (TU) – Vjernici Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Brodskom Vinogorju u Slavonskom Brodu proslavili su u četvrtak, 15. kolovoza svetkovinu Velike Gospe, svoje nebeske zaštitnice i ujedno 30. obljetnicu uspostave župe. Mnogobrojni su hodočasnici iz svih brodskih i okolnih župa od jutarnjih sati pristizali u svetište i sudjelovali na svih pet misnih slavlja, koje su slavljene na vanjskom oltaru u parku pored župne crkve. Središnju hodočasničku misu predslavio je đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić.

Uz domaćeg župnika Krunoslava Karasa suslavili su vlč. Pavao Madžarević – prvi župnik te župe, nekadašnji upravitelj župe – vlč. Stjepan Sokolović, slavonskobrodski dekan – preč. Tomislav Ćorluka, župnik brodske župe vlč. Krešimir Čutura i vlč. Ivica Pavlović, župnik u Svilaju u Bosanskoj Posavini.

Naglasivši na početku u homiliji kako je na ovu svetkovinu po našoj domovini Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i drugim krajevima, rečeno biblijskim jezikom, svugdje klicanje, pjesma biskup Ćurić pojasnio je „kako je to iskustvo zajedništva i molitve, ali uvijek i sabrano razmatranje i obnova poziva, po kojem smo zajedničari velikog mnoštva po cijelom svijetu koje svjedoči o djelima spasenja Bogočovjeka Isusa Krista rođena od Djevice Marije.“

Ustvrdivši da je svetkovina Velike Gospe po svom sadržaju najsličnija Uskrsu pojasnio je: „Kršćanski nauk od samih je početaka u Mariji prepoznavao prvospašenu, onu na kojoj su se u potpunosti ostvarili plodovi Kristova uskrsnuća. Trajno je čvrst taj nauk u zajednici Crkve; Kako bi raspadljivost mogla zahvaliti ono tijelo od kojeg je došao život – pisao je u 8. st. carigradski partrijarh sv. German.“

Nadalje je pojasnio kako nam biblijska pouka objavljuje važnu istinu da naš svijet po svojoj izvornoj naravi nije zao i da po svojoj naravi nikako nije zao čovjek: „Čovjek je štoviše kruna svijeta, ali se ispriječio Đavao koji čovjeka i njegov svijet uvijek želi odvajati od zajedništva s Bogom – i to je naše iskustvo grijeha, iskustvo koje nagriza i razara čovjekov život – njegovo naravno dostojanstvo, njegovu radost i sreću“.

Posvjestio je kako porukom te svetkovine želimo rasti u življenju vjere u njoj napredovati, prianjajući uz živo i djelatno pripadanje crkvenoj zajednici. „U Marijinu uznesenju mi slavimo Božje spasenja. U Bogorodici Mariji častimo ‘prvospašenu’ – onu u čijem životu na najizvrsniji način otkrivamo uzajamno sudjelovanje i zajedništvo Boga i čovjeka. Kad Marija zanosno Bogu pjeva svoj ‘Veliča’, to je priznanje i očitovanje vjere kojom ona u svakom trenutku prepoznaje i čita prisutnost Božjeg vodstva i njegove providnosti koja prati i vodi svaki ljudski život. To je put koji u nama želi podržavati zajednica Crkve, na poseban način u župnim zajednicama“, rekao je među ostalim biskup Ćurić.

Čestitajući župljanima važnu obljetnicu – 30. godina djelovanja župe biskup Ćurić je naglasio kako je u njihovoj župnoj zajednici od samih početaka bilo krasnih inicijativa. Zahvalio je svim pastirima i župnim suradnicima na njihovim, kako je rekao, brojnim i požrtvovnim doprinosima i na kraju poručio: „Ovom zahvalnom euharistijom osjetimo da smo s Marijom pronašli čvrsto uporište dok je danas molimo: O Srce Gospe Velike, Vinogorska Gospo, moli za nas, vodi nas, da dnevnom molitvom i nedjeljnim slavljem euharistije živimo svoj krsni poziv, suodgovorni u zajednici Crkve, da se na svakom od nas jednom ispuni ono što je krštenjem započelo“.

Slijedili su znakoviti darovi koje su na oltar prinosili vjernici odjeveni u narodne nošnje. Među njima je svijeću prinijela s. Pavka Dujmović, kućna poglavarica u samostanu sestara Služavki Maloga Isusa, koje u toj župi djeluju od samih početaka, a u koju su došle iz Bosne i Hercegovine 1994., pred strahotama Domovinskog rata.

Kako su u 30 godina te župne zajednice nastale brojne pjesme Gospi Vinogorskoj, koje je napisala sada pok. s. Virgina, Služavka Maloga Isusa, na inicijativu biskupa Ćurića, zajedno s cijelim pukom usklik Zdravo, zdravo, zdravo Gospo draga, Majko nebeska, kraljice anđelska otpjevao prvi župnik Madžarević. Slavlje je pjevanjem animirao župni zbor.

Jutarnje mise predvodili su vlč. Sokolović i vlč. Madžarević. Svečano je bilo i na popodnevnoj misi koju je predvodio župnik Karas. On je na kraju mise posebno blagoslovio djecu. Zadnju večernju misu predvodio je mons. Stjepan Belobrajdić, svećenik u miru. B. Lukačević