Hodočasnički dan Gospi Brze Pomoći u kolovozu

SLAVONSKI BROD (TU) – Hodočasnički dan Gospi Brze Pomoći „osmi“ u kolovozu  proslavljen je u četvrtak 8. kolovoza 2024. u istoimenom Gospinom svetištu u Slavonskom Brodu. Mnogobrojni su vjernici iz raznih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovini sudjelovali na svih pet misnih slavlja, a središnju hodočasničku misu u 11 sati predvodio je o. Ante Tustonjić, ekonom Družbe Isusove u Opatiji. Uz domaćeg župnika Anđelka Cindoria suslavila su četvorica svećenika.

„Mnoga su opisna imena kojima se mi vjernici s čašću, radošću i ljubavlju obraćamo Gospi, a među njima se najposebnije ocrtava ime Majka – jer je Ona uvijek spremna razumjeti nas, pomoći, uslišati naše molitve“, ustvrdio je u homiliji o. Tustonjić. Zapitavši se jesmo li mi vjernici doista Marijina djeca, prepoznaje li se to u našem konkretnom životu pojasnio je: „Majka sigurno neće faliti, al hoću li ja faliti. Jeli oni koji promatraju kako ja pričam, kako se ponašam mogu za mene reći da sam Marijino dijete ili to nisam. Želimo od Marije moliti da nam izmoli mudrost kako bi prepoznavali prave vrijednosti u svome životu, da je ne sramotimo, nego budemo njezina ponosna djeca u ovome ludome svijetu u kojem živimo”, rekao je uz ostalo o. Tustonjić.

Svjestan kako smo brzi kada trebamo nešto činiti sebi i drugima po pitanju ovozemaljskih stvari upozorio je na važnost brzine u popravljanju duhovnih vrednota u svome životu. „Budimo mudri pa u svojim životima činimo brzo ono što trebamo popraviti u svom duhovnom životu. Molimo Gospu Brze Pomoći da nam pomogne te i mi budemo brzi u onim stvarima koje se tiču našega duhovnog života, da ne odgađamo stvari koje trebamo popraviti, ne odgađamo popraviti neke svoje loše navike, nego ih odmah iskorjenjujmo. Budimo brzi u onome što je dobro za našu dušu. Molimo danas Gospu Brze Pomoći i budimo sigurni da će ona za nas posredovati kod svoga Sina, ali i mi učinimo brzo ono što možemo“, zaključio je propovjednik.

Slavlje je pjevanjem animirao župni zbor predvođen s. Ksenijom Leko, uršulinkom. Dopodnevna misna slavlja predvodili su župni vikar Bernard Prelčec i župnik Anđelko Cindori, a popodnevna ovogodišnji mladomisnici Đakovačko-osječke nadbiskupije Mihael Macanić i Josip Vuksanović.

Svečano je bilo i na posljednjoj večernjoj misu koju je predvodio mladomisnik Vuksanović. On je na misu došao iz svoje rodne Župe Blažene Djevice Marije iz Semeljaca sa stotinjak svojih župljana i župnikom Tadijom Crnjakom. On je naime na svoju prvu svećeničku službu raspoređen u Župu Gospe Brze Pomoći te je to bila i njegova prva misa u toj župi. Zahvalio je svojim župljanima što su ga dopratili i predali novoj župi te tako pokazali svoje zajedništvo.

Na kraju mise vjernicima je udijelio svoj svečani mladomisnički blagoslov. To je slavlje čitanjem i pjevanjem animirao zbor iz Semaljaca.

Prije svake mise bila je prigodna marijanska pobožnost. U tišini župne crkve i u prostranom Gospino dvorištu nekoliko je svećenika tijekom cijeloga dana bila vjernicima na raspolaganju za ispovijed. B. Lukačević