Dan promišljanja o Bogu Ocu u svetištu Šumanovci

ŠUMANOVCI (TU) – U nedjelju, 4. kolovoza 2024. u Gospinu svetištu u Šumanovcima tijekom večernjih sati – održan je duhovni program posvećen prvoj božanskoj osobi – Bogu Ocu. Pobožnost je započela molitvom krunice i litanija upućenih Bogu Ocu, a zatim je uslijedila je misa koju je predslavio upravitelj svetišta, vlč. Ivan Živić.  

Uvodeći u misno slavlje, vlč. Živić pozvao je vjernike da otvore svoja srca i pamet kako bi svi pobliže upoznali Boga Oca – kojega se zbog neznanja, pomalo bojimo. U homiliji je približio pravu sliku Boga Oca koju nam prikazuje Njegov jedinorođeni sin Isus. „Postoji problematika slike Boga Oca u nama zbog lošega iskustva našega naravnog oca, koji nam nije znao najbolje pokazati ljubav, koji je možda bio grub i iz tog iskustva, teško vjerujemo u Boga Oca koji nas neizmjerno ljubi“, pojasnio je propovjednik te nastavio: „Starozavjetna slika Boga Oca u nama također povećava strah jer se Bog Otac u Starom zavjetu često prikazuje kao onaj koji kažnjava izraelski narod, kao onaj koji je na njih znao planuti. No, u Starom zavjetu Bog je znao kažnjavati svoj narod iz ljubavi, iz razloga da mu se vrate.“

Nadalje, vlč. Živić kazao je da pravu i istinsku sliku Boga Oca donosi Isus te se oslonio na riječi iz Evanđelja po Ivanu Vjerujte mi: ja sam u Ocu i Otac u meni, a zatim nastavio: „Isus je svoga Oca nazivao riječju Abba, što u prijevodu doslovno znači Tatice moj. Taj naziv u sebi nosi toliko nježnosti i privrženosti Isusa i Njegova Oca. To nam je poticaj da ispravljamo u sebi sliku Boga Oca kojemu se možemo obraćati baš kao Isus.“ Župnik je zatim iznio prispodobu iz Lukina evanđelja o Dobrom Ocu koji je jedva dočekao da mu se sin vrati kući i rekao: „I ta prispodoba daje puno vjere i nade da je Otac pun ljubavi i milosrđa za nas, Njegovu izgubljenu djecu“.

U drugom djelu homilije propovjednik je predstavio ukazanje Boga Oca iz 1932. godine sestri Eugeniji Elizabeti Ravasio, koje je Katolička Crkva priznala kao autentično, a zapisi koje je pribilježila ova redovnica nose naslov Otac govori svojoj djeci. Sve prisutne vjernike pozvao je da se trude živjeti pravedno i u milosti jer su to preduvjeti da u njima stanuje sam Bog koji je najveća snaga kršćanina. Pozvao je na čestu pobožnost Bogu Ocu „jer ako Mu se obraćamo u molitvi – brže i lakše ćemo ispraviti krivu sliku Boga Oca u nama, stvoriti povjerenje i ući s Njim u odnos ljubavi“. „Budimo apostoli Oca kojega nam je objavio Isus, naš Spasitelj, a naš žar u svjedočenju Očeve ljubavi za nas djecu Njegovu, neka bude vođen Duhom Oca i Sina“, zaključio je vlč. Živić.

Nakon euharistije, vjernici su se zaputili u šumski dio svetišta gdje je vlč. Živić imao kratke nagovore o temeljnoj molitvi Oče naš. Kroz sedam zaziva u molitvi Gospodnjoj, vlč. Živić tumačio je kako nas Isus uči ispravno komunicirati s Ocem Nebeskim. Nakon tumačenja svakoga zaziva, zbor mladih iz Gunje zapjevao je prigodnu pjesmu te je uz molitvu, pjesmu i promišljanje o Bogu Ocu – zaokružena je ova duhovna večer u Gospinu svetištu. Tiskovni ured