Obilježena 225. godišnjica gradnje crkve u Harkanovcima i 65. godišnjica uzdizanja na stupanj prošteništa

HARKANOVCI (TU) – Svetkovina Snježne Gospe svečano je u ponedjeljak, 5. kolovoza 2024. proslavljena u istoimenoj župi u Harkanovcima te je obilježena 225. obljetnica od početka gradnje crkve i 65. godina od uzdignuća na stupanj prošteništa. Svečano misno slavlje, u zajedništvu s domaćim župnikom Robertom Almašijem, svećenicima Valpovačkog dekanata na čelu s dekanom Zvonkom Mrakom, franjevcima iz osječke Tvrđe i umirovljenim konkatedralnim župnikom mons. Adamom Bernatovićem, predslavio je vlč. dr. Ilija Dogan, svećenik na službi u Dikasteriju za biskupe pri Svetoj Stolici.

Započinjući homiliju, vlč. Dogan svojim je promišljanjem okupljene vjernike uveo u problematiku međuljudskih odnosa današnjice te potaknuo da promisle što ih čini čvrstima, što ih grije, što ih povezuje dovoljno da i danas budu cjelina te je rekao: „Čovjeku današnjice je hladno. Unatoč tolikom napretku i uspjesima čovjek današnjice i dalje ostaje usamljen. Unatoč tolikim društvenim mrežama, unatoč tolikim pratiteljima i tolikim načinima komunikacije čovjek je i danas osamljen. Teško nalazimo put jedni do drugih, posebno onih najbližih.”

Osvrćući se na evanđeoski odlomak svetkovine, propovjednik je nastavio: „Marija, čuvši da je njena rođakinja Elizabeta trudna, odlazi u gorje. Ona ostavlja sve svoje probleme kako bi stavila potrebe drugih u središte. Marija ide služiti. I ne očekuje da će joj biti uzvraćeno. To je prava i iskrena ljubav. I to je ono što nam nedostaje. Ljubav koja neće gledati hoće li mi se vratiti. Ljubav koja će ljubiti bez da bude ljubljena.”

Propovjednik je zatim naglasio: „Ono što mi  nazivamo ljubavlju je koristoljublje. I zato nam je hladno. I zato smo udaljeni. Današnja svetkovina želi nas potaknuti da se preispitamo. Da se osvrnemo oko sebe i pokušamo ponovno zapaliti svjetlo koje će grijati druge ljude oko nas. Mi kršćani smo svjetlo svijeta. I kao takvi pozvani smo poput Marije u ovaj svijet unositi to svjetlo, tu ljubav koja će ljubiti bez da traži uzvrat. Kao što je prije 225 godina – povezivanjem materijala u cjelinu sagrađena ova prelijepa crkva – tako bismo i mi, takvom ljubavlju povezani, trebali zajednički graditi svijet koji će biti puno ljepši i humaniji.”

Po završetku misnog slavlja, župnik Almaši zahvalio je svim vjernicima, hodočasnicima, pjevačima, svima koji su sudjelovali u trodnevnici i procesiji, gostima i svećenicima te svima koji su svojom nazočnosti uveličali misno slavlje. Liturgijsko pjevanje animirao je i na orguljama pratio Dino Klem.

Događaju je prethodila trodnevnica s marijanskim pobožnostima i prilikom za sakrament pomirenja. Uoči svetkovine održana je procesija s Gospinim likom, koji su uz molitvu i pjesmu pratili vjernici sa svijećama, a sudjelovali su i hodočasnici iz filijala i okolice. Mirta Reljac