Prva subota te blagoslov vozača i vozila

ILAČA (TU) – Već tradicionalno, na prvu subotu u mjesecu kolovozu u svetištu Drage Gospe Ilačke održava se blagoslov vozača i vozila, a tako je bilo i ove subote, 3. kolovoza 2024. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je župnik Župe sv. Josipa radnika u Borovu naselju fra Ivica Bošnjak, dok su koncelebrirala dvojica duhovnih sinova Župe sv. Katarine Aleksandrijske u Nijemcima, Domagoj Brkić i Petar Subotić, a posluživao trajni đakon Ivan Tutiš. 

Na početku homilije fra Ivica je podsjetio sve prisutne vjernike da su se okupili na prvu subotu oko Blažene Djevice Marije kako bi je molili za zaštitu i njezin majčinski zagovor. Podsjećajući na strašni događaj Velikoga petka koji nam donosi sliku Isusa raspetoga na križu i podno njegovoga križa Isusovu majku Mariju i ljubljenog učenika Ivana, propovjednik je istaknuo kako je Isus predao svoju majku učeniku Ivanu i preko njega svim kršćanskim vjernicima. „Svi oni koji iskreno štuju Djevicu Mariju kao svoju nebesku majku imaju nekoga tko ih zagovora, gleda u njih i za njih se brine. Čovjek ima najveću zagovornicu gore na nebu. Zahvaljujući Isusu koji nam je preko Ivana ostavio svoju majku možemo biti zahvalni na tom neizmjernom daru”, istaknuo je između ostalog fra Ivica. 

U nastavku je govorio o važnosti molitve i pobožnosti prema Blaženoj Djevici Mariji. „U ovim teškim vremenima kada zlo želi udarati u naše živote potrebna nam je svima molitva, napose molitva krunice, koja je najmoćnije oružje u ovome svijetu. U ovome vremenu kada se sve okrenulo protiv naših kršćanskih obitelji potrebno se boriti molitvom krunice. Molitvom krunice molimo Blaženu Djevicu Mariju da nam zacijeli sve naše rane. Marija može sve učiniti samo smo mi pozvani moliti”, rekao je u svojoj homiliji fra Ivica. 

„Budimo oni koji će biti uronjeni u molitvu za Božje milosrđe, Božju ljubav, kao i za Marijin zagovor da nas vodi kroz ovo tamno i opasno vrijeme”, zaključio je fra Ivica svoju homiliju. Nakon euharistijskog slavlja uslijedilo je euharistijsko klanjanje za sve bolesnike, umiruće i trpeće. Po završetku klanjanja domaći upravitelj župe i svetišta Vedran Bilić predvodio je blagoslovnu molitvu za sve vozače. Potom su svi prisutni svećenici i trajni đakon blagoslovili sve automobile i motorna vozila. Kristijan Posavac