Papino obraćanje sudionicima hodočašća Međunarodnog saveza za pastoral ministranata

RIM (TU) – U Rimu se od 29. srpnja do 3. kolovoza održava 13. hodočašće Međunarodnog saveza za pastoral ministranata (Coetus internationalis ministrantium – CIM) na kojemu sudjeluje i 75 ministranata Đakovačko-osječke nadbiskupije te 15 ministranata Srijemske biskupije. Središnja točka hodočašća bila je audijencija s papom Franjom održana u utorak, 30. srpnja na Trgu sv. Petra. U protokolu tijekom audijencije sudjelovali su i papu pozdravili Petar Ištvan i Mihael Marić iz Župe sv. Ćirila i Metoda u Vinkovcima. S ministrantima su i svećenici Đakovačko-osječke nadbiskupije – povjerenik za pastoral ministranata, vlč. Željko Šimić, vlč. Mario Brkić i vlč. Dominik Nedeljković, kao i vlč. Luka Ivković iz Srijemske biskupije. Donosimo u cijelosti Papino obraćanje sudionicima hodočašća CIM-a.

POZDRAV SVETOG OCA
sudionicima XIII. međunarodnog hodočašća ministranata
30. srpnja 2024.

Dragi dječaci i djevojčice, dobra večer! Guten Abend!

Trg svetog Petra uvijek je lijep, ali s vama je još ljepši! Hvala vam što ste došli u Rim; možda su neki od vas ovdje prvi put. Dobrodošli! Willkommen!

Dojmila me se tema vašeg hodočašća: “S tobom”. “Mit dir”. “With you”. “Avec toi”. A znate li zašto me se dojmila? Zato što kaže sve u dvije riječi. Jako je lijepa i ostavlja prostora za traženje, za pronalaženje mogućih značenja.

S tobom. Izraz je to koji sadrži otajstvo našeg života, otajstvo ljubavi. Kada ljudsko biće biva začeto u utrobi, majka mu kaže: “Ne boj se, ja sam s tobom.” No, na tajanstven način majka također osjeća kako to malo stvorenje govori njoj, majci: “Ja sam s tobom”. A to, na različit način, vrijedi i za očeve!

Misleći na vas i sada gledajući vas, ovo “s tobom” je ispunjeno novim značenjima! Htio bih vam iznijeti ona koja su za mene najljepša i najvažnija.

Vaše iskustvo služenja u liturgiji navodi me na pomisao da je prvi subjekt, protagonist ovog “s tobom” Bog. Isus je rekao: “gdje su dvojica ili trojica sabrana u moje ime, tu sam i ja među njima” (Mt 18, 20). A to se u najvećoj mjeri ostvaruje u misi, u euharistiji: ovdje taj “s tobom” postaje stvarna i konkretna Božja prisutnost u Tijelu i Krvi Kristovoj. Svećenik vidi kako se to otajstvo događa u njegovim rukama svaki dan; a i vi to vidite kad poslužujete za oltarom. A kad se pričestimo, možemo doživjeti da je Isus duhovno i tjelesno “s nama”. On ti kaže: “Ja sam s tobom”, ali ne riječima, kaže to u toj gesti, u tom činu ljubavi koji je Euharistija. I ti također, u pričesti, možeš reći Gospodinu Isusu: “Ja sam s tobom”, ne riječima, nego svojim srcem i svojim tijelom, svojom ljubavlju. Upravo zahvaljujući tome što je On s nama, i mi možemo uistinu biti s njim.

I tu se, dragi dječaci i djevojčice, krije ono ključno! Nadam se da ćete me razumjeti: to “s tobom” koje možemo darovati drugima. Tako se može ispuniti njegova zapovijed: “Ljubite jedni druge kao što sam ja ljubio vas”. Ako ti ministrant, ministrantica u svom srcu i u svom tijelu, poput Marije, čuvaš otajstvo Boga koji je s tobom, tada postaješ kadar biti s drugima na nov način. I ti također – zahvaljujući Isusu, uvijek i samo zahvaljujući njemu – i ti možeš reći svome bližnjemu: „ja sam s tobom“, ali ne riječima, nego djelima, gestama, srcem, konkretnom blizinom – ne zaboravite, konkretnom blizinom – plakati sa zaplakanima, radovati se s onima koji se raduju, bez osuda, bez predrasuda, bez zatvorenosti, bez isključivanja. I s tobom, koji mi nisi simpatičan; s tobom, koji si drugačiji od mene; s tobom, koji si stranac; s tobom, od kojeg se osjećam neshvaćenim; s tobom, koji nikada ne dolaziš u crkvu; s tobom, koji kažeš da ne vjeruješ u Boga.

Dječaci, djevojčice, kakva li velikog misterija u te dvije male riječi: s tobom! Hvala onima koji su ih izabrali, a prije svega hvala vama što ste došli ovdje, kao hodočasnici, podijeliti radost pripadnosti Isusu, biti služitelji njegove ljubavi, služitelji njegova ranjenog Srca koje liječi naše rane, koje nas spašava od smrti, koje nam daje život vječni.

Danke, liebe junge Freunde! Und einen guten Weg zusammen mit Jesus! Danke, vielen Dank!

    IKA/Foto: FB Župa sv. Ćirila i Metoda Vinkovci