„Veronikin rubac“ proslavio 4. Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba

OSIJEK (TU) – Katolička udruga za pomoć starijim i nemoćnim osobama „Veronikin rubac“ u Osijeku je 27. i 28. srpnja organizirala obilježavanje 4. Svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba. U duhu ovogodišnjeg tematskog gesla ”Ne napusti me u starosti” (usp. Ps 71,9) „Veronikin rubac“ je prvoga dana (subota), uz prigodni štand na Trgu slobode osiguran potporom Grada Osijeka, predstavio javnosti poruku pape Franje na poseban način u kontekstu konkretne skrbi Udruge za potrebite u trećoj životnoj dobi podsjetivši i na sveprisutnu Božju blizinu kao „lijeku“ protiv usamljenosti jer, kako i u poruci stoji: ”U Bibliji, dakle, nalazimo sigurnost Božje blizine u svakoj životnoj dobi i, istodobno, strah od napuštenosti, osobito u starosti i u trenutcima patnje.“

Katolička je udruga s predsjednicom Ines Maldini upoznala javnost u toj prigodi sa svojim sedamnaestogodišnjim radom te su volonteri istraživali javno mnijenje anketirajući osamdesetak građana koje su propitivali o potrebi za otvaranjem dnevnog boravka za starije u Osijeku, smještaju starijih osoba i volontiranju putem Veronikina rupca u korist starijih osoba.

Drugoga dana, 28. srpnja u franjevačkoj crkvi Sv. Križa u Tvrđi održana je večernja središnja euharistijska proslava Svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba kojoj je prethodila duhovna priprava. Misno slavlje predvodio je i propovijedao gvardijan fra Venancije Mihaljević, u liturgiji su sudjelovale članice Veronikina rupca, a liturgijsko pjevanje vodio je i pjevao Hrvoje Juzbašić uz orguljsku pratnju Antuna Ivankovića.

„Slavili smo prije par dana Marijine roditelje sv. Joakima i sv. Anu (26. srpnja). Već po četvrti puta u nedjelju najbližu tom blagdanu papa Franjo je želio da to bude nedjelja – spomendan za naše bake i djedove i za sve starije osobe. Ove godine poslao nam je, promišljajući o retku psalma (Ps 71,9), i svoju poruku: ‘Ne ostavi me u mojoj starosti!’ Evo, dobro je da se sjetimo svih naših baka i djedova koji su nam darovali život i koji su nas pratili svojom molitvom, svojom ljubavlju, radom, svojim zalaganjem i da ne budu napušteni, zaboravljeni bilo živi, bilo pokojni. Neka ovaj spomen uistinu za njih bude blagoslovljen. Kako je Papa želio, ovaj dan može biti i dan potpunoga oprosta za sve naše stare i bolesne i za sve one koji se za njih brinu. I možemo na koncu mise iskoristiti taj milosni dar koji nam daje Crkva“, kazao predvoditelj Mihaljević uvodeći u misno slavlje.

Aktualizirajući postojanje spomendana na djedove, bake i starije osobe te poticajne poruke pape Franje svakomu kršteniku, propovjednik je naglasio kako u našim životnim situacijama „na žalost vidimo tolike napuštene stare roditelje, tolike osamljene, tolike obeshrabrene, a da ne govorimo koliko ima zločestoće čak, na žalost, i u našim kršćanskim obiteljima koje uskraćuju djeci-unucima didu i baku, i tako baš vrijeđaju“.

„To je i Papu izazvalo pozvati nas da bude više mira, kršćanske ljubavi, više zahvalnosti i više ophođenja, više našeg istinskog jedinstva s Bogom, a isto tako našega jedinstva međusobno; da se ne zaboravi četvrta Božja zapovijed ‘Poštuj oca i majku i dobro će ti biti na zemlji’. Na žalost, to se tako često zaboravlja i ne misli na to koliko nam je Bog zapravo obećao i koliko će zahvalnost biti mnogostruko naplaćena. Neka današnji dan bude za sve nas živi spomen na one koji su živjeli prije nas, na one koji su nam davali život, poklonili svoju ljubav, koji su nas sigurno gledali radosno kao Božja stvorenja i u nama gledali i svoju budućnost. Neka se ostvari kršćanska ljubav u zajedništvu s Bogom i međusobno“, istaknuo je fra Venancije.

Uz sva nedjeljna misna slavlja Svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba vjernicima su u crkvi na raspolaganju bili tiskani materijali Veronikina rupa s odlomcima poruke Svetoga Oca i njegov blagoslov praćen molitvom. Udruga je pozvala volontere da se uključe u zajedničko pružanje potpore starijima, nemoćnima, bolesnima darujući svoje vrijeme i talente.

Također, Papina poruka je bila tema mjesečnog sastanka (zadnji ponedjeljak) Veronikinog rupca održanog 29. srpnja u prostoru samostana u Tvrđi uz vodstvo dopredsjednika Viktora Benikovića. Posebice su razmatrane Papine riječi: „Zahvaljujemo svima onima koji su, također uz brojne žrtve i odricanja, slijedili Rutin primjer i brinuli o starijoj osobi ili jednostavno svakodnevno iskazivali svoju blizinu rođacima ili znancima koji više nemaju nikoga. Ruta je odlučila ostati s Naomi i dobila je blagoslove: sretan brak, potomstvo, zemlju. To vrijedi uvijek i za sve: ako ostanemo uz starije osobe i priznajemo njihovu neizostavnu ulogu u obitelji, društvu i Crkvi, i mi ćemo dobiti mnoge darove, mnoge milosti i mnoge blagoslove! Na ovaj Četvrti svjetski dan posvećen njima, ne propustimo pokazati nježnost djedovima, bakama i starijim osobama u našim obiteljima, posjećujmo one koji su klonuli duhom i više se ne nadaju da je drugačija budućnost moguća. Sebičnom stavu koji vodi u odbacivanje i usamljenost suprotstavimo otvoreno srce i radosno lice onoga koji ima hrabrosti reći: ‘Neću te ostaviti!’ i izabrati drugačiji put.“ Nevenka Špoljarić