Misno slavlje povodom „Odvoračkih večeri“

JAKAČINA MALA (TU) – Slavljem mise u Jakačini Maloj – Župa Odvorci, u subotu, 27. srpnja 2024. započelo je tradicionalno obilježavanje „Odvoračkih večeri“. Večernje euharistijsko slavlje na vanjskom oltaru, ispred kapelice sv. Terezije Avilske, koja je sagrađena davne 1910. godine, predslavio je domaći župnik vlč. Josip Kalmar

Na početku svoje homilije vlč. Kalmar osvrnuo se na ulomak iz Evanđelja Ivanu  Iv 6,10 -13) te rekao: „Mnoštvo koje se tada okupilo oko Isusa, a koje opisuje evanđelist Ivan, bio je narod koji je oduvijek bio željan senzacije, onoga što bi i danas mnoge privuklo. A Isus zapravo želi pokazati nešto drugo. S obzirom da je nahranio sve one koji su tamo bili, Isus zapravo želi pokazati brigu za svakoga čovjeka, svakoga koji želi biti s Bogom“, tumačio je propovjednik. Zatim je poručio: „Glavna zadaća koja je upućena kršćanima, nama koji se zovemo Isusovim imenom, jest uvijek se iznova sjetiti da smo upravo mi oni koje Bog voli, oni koje ljubi i stoga smo dužni ljubiti braću i sestre i onda kada nam se nešto i ne sviđa kod njih. Život kršćanina uvijek treba pokazati da je Bog po nama prisutan, da Božja ljubav koja je po Isusu zavladala svijetom po nama još uvijek živi, danas i ovdje“, poručio je vlč. Kalmar.

„Odvoračke večeri“ tradicionalna su folklorna manifestacija koja se svake godine održava u drugom mjestu odvoračkog kraja, stoga je ovogodišnja četvrta manifestacija održana u Jakačini Maloj. Mnogobrojni posjetitelji svake godine sudjeluju na ovome događaju, napose iseljeni Odvorčani, ali i svi ostali iz drugih krajeva Slavonije. Brojne su udruge pod pokroviteljstvom Općine Sibinj, kao i mještani aktivno sudjelovali u pripremi ovog hvalevrijednog događaja očuvanja kulturne baštine i tradicije, a u organizaciju su uključene i mlađe skupine djece koja se rado i s veseljem odazovu. Tim povodom obilježavanje su uveličale folklorne i pjevačke skupine, a povezala ih je ljubav prema Slavoniji, tradiciji odijevanja u narodne nošnje i zajedništvo samih mještana koji su svojim slavonskim mentalitetom i ove godine potvrdili da su sloga, susretljivost i ljubav najvažniji.

Anita Terzić