Hod Osječkog bratstva frame

OSIJEK (TU) – U četvrtak, 25. srpnja 2024. godine osječka Župa Svete obitelji bila je domaćin framašima Osječkoga područnog bratstva koji su iz te župe krenuli na svoj ovogodišnji Hod Frame pod geslom „Slavim Te Oče“.  Njima se pridružilo i četrnaest framaša i framašica iz Slavonskog Broda koji su iz svoga grada došli u Osijek i pridružili se framašima Osječkog  bratstva, a ispratio ih je gvardijan slavonskobrodskog samostana, fra Slavko Milić, OFM. Hod vodi fra Vinko Brković, područni duhovni asistent Frame.

Okupljanje je započelo u poslijepodnevnim satima, nastavio se misnim slavljem koju je predvodio fra Vinko uz koncelebraciju fra Antonija Kirina i domaćeg župnika fra Dragutina Bede    ničića, a framaši su animirali misu svojim pjevanjem i sviranjem.

U homiliji je fra Vinko istaknuo da je Isus došao među nas da bi služio, a ne da bude služen, pa tako vjernici moraju biti prepoznati u služenju. Treba strpljivo i poslušno nositi svoj križ od početka, pa do kraja života, pa čak i onda kada on opterećuje i pritišće. Služenje trebamo prepoznati u svim aspektima života, u obitelji, na poslu, u školi… svuda gdje se susreće s braćom i sestrama.

Nakon mise uslijedila je okrjepa i druženje. Živeći po primjeru sv. Franje – jednostavno i ponizno – mladi su prenoćili u vrećama za spavanje u vjeronaučnim dvoranama i kapelici. U petak ujutro uputili su se prema Petrijevcima. Ovaj dio Hoda u Hrvatskoj završava u Našicama odakle će se autobusima zaputiti prema Asizu u Italiji, rodnom gradu svetoga Franje Asiškog gdje će na blagdan Gospe od anđela – Porcijunkulu, u srijedu 2. kolovoza, izmoliti potpuni oprost i sudjelovati na svečanoj misi. Franjevački hod je hodočašće mladih s ciljem produbljivanja osobne vjere, franjevačkog načina života i zajedništva. Lijepo je bilo vidjeti stotinjak mladih koji su okupljeni oko Isusa Krista i Božje riječi te djeluju, potaknuti snagom Duha Svetoga, po uzoru na svetog Franju Asiškog. Tatjana Šargač / Mirta Jakovac / Brankica Lukačević