Obilježen spomendan Marije Propetog Isusa Petković

BRODSKI VAROŠ (TU) – Spomendan bl. Marije Propetog Isusa Petković, je svečano proslavljen 9. srpnja 2024. u župnoj crkvi Krista Kralja u Brodskom Varošu  jer je tom prigodom po prvi puta u istoimenoj župi izložena njezina relikvija te su vjernici na kraju mise imali mogućnost čašćenja moći blaženice.

Euharistijsko slavlje predslavio je domaći župnik Božidar Nađ koji se u uvodu misnoga slavlja osvrnuo na životopis blaženice. Između ostalog je rekao: „Marija je rođena 10. prosinca 1892. godine na Korčuli kao šesto od desetero djece u vjerničkoj obitelji gdje je upijala potrebu rada i molitve. U četrnaestoj godini života zavjetovala se na vječnu čistoću te na taj način izabrala Isusa za svoga Zaručnika te život u molitvi kao i pomaganju slabima i nemoćnima.

U svojoj župi je djelovala u nekoliko katoličkih društava, a njezin rad je pratio tadašnji dubrovački biskup dr. Josip Marčelić te je upravo on prepoznao da u toj mladoj djevojci Duh Sveti oblikuje posebne darove i da ju usmjerava na put velikih djela. Pod njegovim vodstvom, 1920. godine Marija je utemeljila Družbu Kćeri Milosrđa. Ubrzo se za njezino služenje čulo diljem Europe. Tako je odmah nakon Blata u Subotici započela gradnja samostana i odgojnog zavoda za djecu. Ubrzo je dobila poziv da pošalje svoje sestre i u Latinsku Ameriku  gdje je i sama otišla 1940. godine te ostaje na službi u misijama do 1952. Nakon povratka u Europu je imala moždani udar, no to ju nije spriječilo da 1959. godine posjeti svoju Domovinu i pohodi sve kuće gdje su njezine sestre djelovale. Umrla je na glasu svetosti 1966.g. u Rimu. 1989. je otvoren postupak za proglašenje svetom jer se po njezinu zagovoru godinu dana ranije dogodilo čudo. Blaženom ju je proglasio sveti Ivan Pavao II. u Dubrovniku, 06. lipnja 2003.g.“

U svome homilijskom promišljanju župnik Nađ govorio je o štovanju relikvija, pojašnjavajući prema nauku Katoličke Crkve značenje i važnost čašćenja relikvija. „Crkva je štovanje relikvija potvrdila Dekretom  na Tridentskom saboru koji se održao u 16.st. Upravo ovim Dekretom Crkva je dala do znanja što se i kako treba štovati. Tako kaže: tijela mučenika i ostalih svetih koji su živjeli posebno kreposno na zemlji, a sad su u vječnosti s Kristom, treba štovati vjerni puk i po tim njihovim zemnim ostacima Gospodin će udijeliti mnoge milosti onima koji vjeruju.

Time se ne ističe neko magijsko djelovanje, nego se potiče vjernike da usrdno mole svece za zagovor. Dekret je nadalje utvrdio da se prema relikvijama treba odnositi sa velikim poštovanjem i dostojanstvom te je strogo zabranjeno odvajanje i odlamanje relikvija na manje dijelove, kako bi se koristilo u svrhe liturgije ili druge svrhe,“ tumačio je propovjednik Božidar.

Govoreći o važnosti i duhovnoj snazi minoga slavlja, župnik Nađ je naglasio da  misu ne može zamijeniti niti jedno štovanje relikvija koje se u crkvi organizira, a kako bi vjernicima još pobliže objasnio značenje relikvija rekao je da se iste dijele na tri stupnja: Relikvija prvog stupnja dio je svečeva tijela. Relikvija drugoga stupnja dio je svečeve odjeće ili predmet koji je svetac koristio, a Relikvija trećeg stupnja je predmet koji je dotaknut relikvijom prvog stupnja.

Na kraju svoje homilije predslavitelj je istaknuo: „Svete relikvije, ti „ sveti ostatci“ mogu današnjem vjerniku govoriti o vječnosti i putu prema njoj, a prizivom na životni primjer svetaca one mogu rasvijetliti ostatak puta svetosti koji je pred nama. Jednako tako mogu nas potaknuti i na pitanje – što ostaje iza nas u našem kršćanskom putu kroz svijet? Kako će ljudi jednoga dana pričati o mom življenju kršćanstva?

Prije unošenja relikvije, župnik je rekao: „Dok budemo pristupali relikviji blaženice, imajmo na pameti da dolazimo u susret svetosti. Molimo zagovor ove blaženice za obraćenje, jaču vjeru, naše obitelji, svjesni da Bog uslišava molitve svojih svetih. Po uzoru na našu blaženicu Mariju Propetog Isusa Petković koja je svojim naravnim i nadnaravnim darovima u služenju čovjeku postala znak žive Božje nazočnosti  u svijetu, i  svakome od nas je postala poticaj da činimo isto,“ poručio je župnik Nađ. Anita Terzić