Hodočasnički dan Gospi Brze Pomoći

SLAVONSKI BROD (TU) – Hodočasnički dan Gospi Brze Pomoći  „osmi“ u srpnju proslavljen je u ponedjeljak 8. srpnja 2024. u istoimenom Gospinom svetištu u Slavonskom Brodu. Mnogobrojni su vjernici sudjelovali na svih pet misa koje su slavljene na vanjskom oltaru u prostranom Gospinom dvorištu, a središnje hodočasničko slavlje predvodio je župnik Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Zagrebu Vjekoslav Meštrić. Koncelebrirali su domaći župnik Anđelko Cindori i Bruno Diklić, svećenik na studiju u Rimu.

Promišljajući o Božjoj riječi u kojoj nas Isus poučava kako je za radostan i ispunjen život čovjeka najvažnije ostati u Božjoj ljubavi čuvajući njegove zapovijedi predvoditelj slavlja Meštrić u prigodnoj je homiliji pojasnio kako svaki čovjek čezne za ljubavlju, jer je stvoren iz ljubavi i po tome je najviše sličan Bogu. Upozorio je kako su sve titule, svi počasni naslovi, pripadnost bilo kojoj vjerskoj zajednici uzaludne ako nemamo ljubavi.

„Isusovi smo učenici samo onoliko koliko ljubimo“, posvjestio je propovjednik i za uzor vjernice koja ljubi i potpuno se predaje Gospodinu stavio Blaženu Djevicu Mariju te dao nekoliko uputa kako je nasljedovati u konkretnom životu.

„Marija je uzor i model vjere. S vjerom da Bogu ništa nije nemoguće ona se predaje Božjoj volji i stavlja mu se na raspolaganje. Upušta se u ono što On s njom ima u planu. Marija je živjela tu vjeru u jednostavnosti bezbrojnih svakodnevnih poslova i briga koje ima svaka žena, majka. Ona je uvijek živjela uronjena u otajstvo utjelovljenog Boga, kao njegova prva i savršena učenica, razmišljajući o svemu u svom srcu u svjetlu Duha Svetoga kako bi shvatila i u cijelosti provela Božju volju.

Mariji je Bog učinio velika djela jer je bila u vjeri predana. Svemogući i svesilni Bog i nama čini velika djela samo je pitanje koliko smo mi svjesni Njegove prisutnosti u svome životu. Potrebno je biti poput Marije i vjerovati u Boga i snagu njegove riječi. Gospa i nama želi darovati Isusa, a s njim i njegovu ljubav, njegovu mir i radost…“, rekao je uz ostalo Meštrić. Dodao je kako su temeljno načelo po kojemu ćemo biti prosuđivani na kraju vremena Isusove riječi – ‘Što god učiniste jednome od ove moje braće, meni učiniste’.

Svoju je homiliji završio molitvom Mariji „da moli za nas, naš hrvatski narod,  da naša vjera u Boga, u Krista, u Crkvu, bude uvijek jasna, vedra, hrabra, velikodušna, da nas nauči poput nje ljubiti Boga i braću te učini da naša ljubav prema drugima bude uvijek strpljiva, dobrohotna, puna poštovanja, da naša radost bude izvorna i puna kako bismo je mogli dijeliti svima“.

Slavlje je pjevanjem animirao župni zbor iz zagrebačke Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije. Ostala misna slavlja predvodili su sudac na Međubiskupijskom sudu u Đakovu mr. Mato Mićan, domaći župnik Anđelko Cindori, a zadnju misu u 19 sati župnik Župe sv. Klare u Starim Mikanovcima Ivan Bešlić, koji je hodočastio sa svojim župljanima.

Prije svake mise bila je prigodna pobožnost, a tijekom dana u tišini svetišta brojni su hodočasnici pristupili sakramentu pomirenja. B. Lukačević