Započeo stručni skup za vjeroučitelje na temu „Suvremeni izazovi transhumanizma u odgoju i obrazovanju“

OSIJEK (TU) – „Suvremeni izazovi transhumanizma u odgoju i obrazovanju“ tema je  stručnog skupa za vjeroučitelje osnovnih i srednjih škola Đakovačko-osječke metropolije koji se u četvrtak, 27. lipnja održava u pastoralnim prostorima Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku. Skup organiziraju katehetski uredi Đakovačko-osječke nadbiskupije i Požeške biskupije u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje Podružnice Osijek. Program je započeo molitvom uz skladbu „Slavospjev stvorenja Bogu“ na tekst iz trećeg poglavlja Knjige proroka Daniela, koji je uglazbio vjeroučitelj Ivan Rakonca, a izveo ju je zbor vjeroučitelja, uz  glazbenu pratnju autora Rakonce i Danijela Leke. Prisutne vjeroučitelje – njih oko 250 te 35 koji skup prate online, pozdravio je pomoćni biskup đakovačko-osječki Ivan Ćurić.

Osvrćući se na zahtjevnost teme kojom se bavi stručni skup, biskup Ivan je rekao: „I na aktualnoj Sinodi o sinodalnosti cijela si Crkva posvješćuje kako je nezaobilazno hvatati se u koštac s novim izazovima.“ Osvrćući se na Sažeto izvješće s Prvog sinodskoga zasjedanja u Rimu, biskup je izdvojio rečenicu: „Misionari su s Kristom uvijek išli prema novim granicama, predvođeni i vođeni djelovanjem Duha“ te naglasio kako to prepoznajemo kao trajnu vodilju. Zatim je nastavio: „Navedeni sinodski tekst, nadalje, priznaje:Katkad antropološke kategorije koje smo razvili nisu dovoljne da obuhvate složenost elemenata koji proizlaze iz iskustva ili znanstvenih spoznaja te zahtijevaju doradu i daljnje proučavanje. Te naglašava kako je važno odvojiti potrebno vrijeme za ovo razmišljanje i uložiti u njega najbolje snage, ne prepuštajući se pojednostavljujućim prosudbama koje štete…“. Želeći da ovaj skup bude plodan i pridonese osobnoj i profesionalnoj izgradnji vjeroučitelja, biskup Ivan im je poručio: „Ovim stručnim skupom vi ste prihvatili izazov proučiti što nam to donosi, ali i što odnosi ova „budućnost koja nezaustavljivo nadire“. Umjetno, virtualno – pridošlo iz ljudske genijalnosti, iz „kreativnog potencijala koji nam je Bog dao“, naglasio je to nedavno i papa Franjo – „sve više će utjecati na naš način života, na naše društvene odnose, a u budućnosti i na način na koji poimamo svoj identitet ljudskih bića“.

Obratila se potom predstojnica Katehetskog ureda Đakovačko-osječke nadbiskupije, dr. sc. Teuta Rezo te rezimirala kako se ovaj stručni skup sa svojom zahtjevnom temom održava na kraju školske godine, kada su svi potrebni predaha i odmaka – no, „vrsni predavači zadanu će temu osvijetliti i razlomiti kako bi svi zajedno tijekom ljetnog predaha promišljali i obnovili motivaciju za početak nove školske godine“.

Predstojnik Katehetskog ureda Požeške biskupije, mr. Marijan Pavelić rekao je kako je tema transhumanizma bila zastupljena tijekom protekle školske godine na županijskim vijećima vjeroučitelja te se vidio veliki interes vjeroučitelja za ova pitanja, ali i dosta prostora za napredak. Istaknuo je zadovoljstvo vjeroučitelja što je stručni skup organiziran zajednički i što se njeguje odnos između susjednih biskupija unutar Metropolije.

Uime Agencije za odgoj i obrazovanje Podružnica Osijek skup je pozdravila viša savjetnica za vjeronauk Ankica Mlinarić, dipl. theo. te je pojasnila kako je ovaj stručni skup organiziran u konferencijskom obliku u dva dijela te je potaknula na tematske rasprave. Uz zahvalnost biskupu Ivanu i predstojnicima katehetskih ureda, posebnu zahvalnost i dobrodošlicu Mlinarić je uputila predavačima, a napose prvom predavaču doc. dr. sc. Odilonu-Gbénoukpo Singbo kojega je pozdravila na njegovu materinjem jeziku.

  Uslijedila su predavanja: doc. dr. sc. Singboa „(Ne)održivost transhumanističke vizije čovjeka i svijeta; mag. litt. comp. Matije Štahana „Trans protiv humanizma“; doc. prim. dr. sc. Vlatke Kovač, dr. med. „Multidimenzionalnost spola“; prof. dr. sc. Sanje Nikčević „Uništavanje vrijednosti uz pomoć umjetnosti ili otvaranje vrata u transhumanizam“ i prof. dr. sc. Gorana Livazovića „O ideji transhumanizma u odgoju: iskustvo posthumane utopije“. M. Kuveždanin