Nastavljena devetnica Djetetu Isusu

SLAVONSKI BROD (TU) – Velika devetnica Djetetu Isusu s nakanom za proglašenje blaženim i svetim sluge Božjega Josipa Stadlera, koju su sestre Služavke Maloga Isusa u svom su samostanu u Brodskom Vinogorju zajedno sa župljanima svoje župe Uznesenja BDM-a započele 25. ožujka, nastavljena je u utorak, 25. Lipnja 2024. Misno slavlje u kapeli Stadlerova centra predvodio je domaći župnik Krunoslav Karas, a suslavio vlč. Josip Čabraja, dugogodišnjim dušobrižnik u misijama Njemačkoj.

U prigodnoj homiliji vlč. Karas aktualizirao je evanđelje napose Isusove riječi da ne dajemo svetinje psima i  ne bacamo bisere pred svinje. Posvjestio je kako su sakramenti Crkve najsvetije i najveće blago ovome svijetu. „U sakramentima Bog izravno ulazi u naš život. Čovjek svojim grješnim životom obezvređuje dostojanstvo koje mu je Bog dao. Mi smo kršćani pozvani pristupati svetinjama s najvećim strahopoštovanjem. Opasnost je kada im pristupamo samo iz tradicije“, upozorio je župnik Karas. Svjestan kako se kršćani često znaju pozivati samo na Božje milosrđe, pojasnio je kako Bog ima svoje kriterije, traži od čovjeka da ga ozbiljno shvati, da  pokaže da mu je stalo do Njega, da poštuje Njegove zapovjedi koje su za naše spasenje. „Pozvani smo praštati jedni drugima, a to će se dogoditi kad se suočimo s istinom jer tek onda može nastupiti Božje milosrđe”, zaključio je propovjednik.

Na kraju mise molila se molitva za proglašenje blaženim i svetim sluge Božjega Josipa Stadlera, a potom su okupljeni pred kipom maloga Isusa izloženog ispred Stadlerove slike molili pobožnost Djetetu Isusu. Župnik Karas posebno je na kraju mise blagoslovio i poškropi nazočnu dječicu. Slavlje je pjevanjem animirala kućna poglavarica s. Pavka Dujmović. Druženje se i ovoga puta nastavilo u dvorištu Stadlerova centra uz okrjepu. B. Lukačević