Pohod BDM proslavljen u Šumeću

ŠUMEĆE (TU) – Blagdan Pohoda Blažene Djevice Marije svečano je u utorak, 31. svibnja 2024. proslavljen u istoimenoj župi u Šumeću kod Slavonskog Broda. Blagdansko slavlje u punoj crkvi predvodio je fra Anto Tomas,  župnik i gvardijan Župe sv. Marka Evanđeliste na Plehanu u Bosanskoj Posavini.

Uz upravitelja domaće župe Davora Tomića suslavili su: Stjepan Sokolović, domaći sin, Josip Kalmar, župnik u Odvorcima i privremeni dekan Sibinjskog dekanata, Ilija Janjić, župnik u Slobodnici Ivica Tušek, župnik u Klakaru i o. Andrij Luchyn, grkokatolički župnik u Kaniži i Šumeću.

U prigodnoj homiliji fra Anto je naglasio kako mi kroz liturgiju u našoj Katoličkoj Crkvi častimo Presveto Trojstvo, Blaženu Djevicu Mariji i svece. Pojasnio je zašto Katolička Crkva toliko svetkovina, blagdana i spomendana posvećuje Mariji, te tijekom godine imamo ukupno 13 slavlja vezanih za Blaženu Djevicu Mariju, a i dva su mjeseca u godinu posvećena njoj.

Kako je na slavlju sudjelovao veći broj djece fra Anto je obrativši se njima pojasnio važnost blagdana i susreta Marije i Elizabete. Posvjestio je kako je lijepo saznati da je netko trudan, kako je lijepo vidjeti ženu koja je u blagoslovljenom stanju i nosi novo stvorenje. Dočaravajući radost susreta tih dviju svetih majki – žena, koje zahvaljujući snazi Božjoj očekuju novo stvorenje,  naglasio je kako je upravo iz toga susreta nastavo predivan hvalospjev „Veliča“,  koji Crkva redovito moli.

„Marija je svojoj rođakinji donijela Boga, donijela radost. Kako je lijepo osjetiti Božju radost u svome životu! Po primjeru Nebeska majke i mi smo pozvani tu ogromnu radost u svojim susretima donositi jedni drugima. Taj dar snage Božje pozvani smo, poput Nebeske Majke, prihvatiti i živjeti u svom konkretnom životu. Ona nam je tako blizu, ona nam može otvoriti srca i oči da živimo po volji Božjoj“, poručio je na kraju fra Anto.

Zahvalu predvoditelju i prisutnim svećenicima uputio je na kraju upravitelj Tomić, a svojim župljanima čestitao župnu svetkovinu. Slavlje je pjevanjem animirao župni zbor. B. Lukačević