Deseti rođendan Zajednice Vjera i Svjetlo Otok

OTOK (TU) – Misnim slavljem u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Otoku u subotu, 1. lipnja 2024. Zajednica VIS Živi potočić iz Otoka proslavila je svoj deseti rođendan. Prvu svijeću zapalila im je 25. svibnja 2014. godine prijateljska Zajednica Srce sv. Vinka Pallottija iz Vinkovaca i ostali su stalna podrška otočkoj novoosnovanoj zajednici. Misnom slavlju su, uz slavljenike, nazočili gosti: Zajednica Noa iz Županje i već spomenuta Zajednica Srce sv. Vinka Pallottija iz Vinkovaca te župljani Župe Otok.

Misu je predvodio je duhovni asistent Zajednice Živi potočić i domaći župnik preč. Antun Knežević. Uvodeći u misno slavlje izrazio je radost što je Zajednica u Župi Otok uspjela unatoč nekim nedaćama (corona – zabrana okupljanja), ali i radost što može pozdraviti uvijek  drage goste iz Vinkovaca i Županje koji su vrlo bliski otočkoj Zajednici.

Nastavno na pročitano Evanđelje u homiliji je župnik rekao: “Subota je kod Židova već u Mojsijevo doba važila kao dan koji je posvećen Bogu. U subotu su bili zabranjeni svi teži poslovi i dulja putovanja. Mi danas slavimo umjesto subote nedjelju kao dan Božji. Isus je rekao da nije došao ukinuti taj zakon, nego ga nadopuniti. Jedna od dopuna se sastojala u tomu da je propisu o suboti vratio prvobitni sadržaj i pravi smisao. Subotom je ozdravljao bolesnike, naučavao je da subotu pravilno shvaćamo i štujemo samo ukoliko nas to čini boljim ljudima.”

Govoreći o farizejskoj osudi Isusovog učenja kaže: “Otkad se čovječanstvo udružuje u zajednice, zna da su za zajednički život potrebni zakoni i propisi. To građane obvezuje, ali samo do te mjere da može zajednica funkcionirati i da pojedinac može u njoj bolje napredovati. Propis ne smije čovjeka lišavati čovječnosti, on ga mora činiti boljim čovjekom. To se dogodilo i s propisom o suboti. Branio je subotom činiti dobra djela. A Gospodin dopušta uvijek činiti dobra djela.

I danas nama svima ovdje okupljenima Gospodin govori:’Tu sam danas među vama, ne bojte se! Dijelim danas vašu radost i želim vam pomoći. Bez obzira što je danas subota. Ja sam u svakome od vas! Vama blizu! Pružam vam ruku i srce. Radujte se i veselite!’ ” zaključio je župnik Knežević.

Misno slavlje pratio je svojim pjevanjem župni zbor mladih “Gracija” pod ravnanjem voditeljice Valentine Matić.

Na kraju misnog slavlja voditeljica Zajednice VIS Živi potočić Martina Pandža upoznala je nazočne s djelovanjem Zajednice kroz prvih deset godina i zahvalila svim prijateljima Zajednice te podijelila Zahvalnice svima koji su pomogli u djelovanju otočke Zajednice VIS. Slavlje je nastavljeno zajedničkim blagovanjem i druženjem u kripti crkve, a veselje su uzveličali mladi tamburaši čemu su se osobito obradovali članovi svih zajednica. Mira Bošnjaković