Radionice s učenicima osmih razreda o prevenciji trgovine ljudima

VINKOVCI (TU) – U petak,  24. svibnja 2024. godine, organizirane su radionice s učenicima osmih razreda OŠ „Ivana Mažuranića u Vinkovcima u svrhu preventivnog djelovanja protiv trgovine ljudima. Radionice je vodila s. Viktorija Šimić, milosrdna sestra sv. Križa, koja je ujedno dugogodišnja članica europske Udruge RENATE (Redovništvo Europe umreženo u borbi protiv trgovine ljudima i iskorištavanja), a na preporuku ravnateljice Škole Marine Markić, prof. i poziv vjeroučiteljice Ane Volf.

Susret je započeo kratkom PowerPoint prezentacijom, a nakon uvodnih riječi slijedio je rad u skupinama: učenicima su podijeljeni citati žrtava trgovine ljudima koje su iskorištavane u raznim oblicima: radno iskorištavanje u tvornici i u ribolovu, prisilna prostitucija, prisilno ratovanje dječaka i djevojčica, preuveličani i izmišljeni dugovi pojedinih žrtava od strane njihovih vlasnika i trgovaca ljudima i slično. Svaka je skupina dobila drugačiji citat žrtve i tri pitanja. Nakon rada u skupinama, učenici su iznijeli svoja promišljanja. Slijedila su pitanja i razgovor o različitim oblicima iskorištavanja djece, mladih i odraslih, s naglaskom na situaciju u Hrvatskoj.

Pred kraj susreta s. Viktorija je svima podijelila Informativni letak s osnovnim informacijama, kao što je obilježavanje europskog i svjetskog dana borbe protiv trgovine ljudima, o sigurnosti na internetu, glavne informacije o sv. Bakhiti, koja je i sama bila žrtva trgovine ljudima, i slično.

Makar su radionice bile samo za tri osma razreda (58 učenika), sestra Viktorija je pod odmorom susrela nakratko i ostale učenike, na obostranu radost, jer je većinu tih učenika pripremala u Župi sv. Vinka Pallottija za sakrament Prve pričesti. Tako da je posjet ovoj Osnovnoj školi, uz tešku temu trgovine ljudima, bio obilježen i radošću ponovnog susreta s mnogim učenicima. s. Viktorija Šimić