Izložba ikona i predstavljanje knjige

SLAVONSKI BROD (TU) – U organizaciji Grkokatoličke župe Uzvišenja Svetoga Križa u Slavonskom Brodu, Ukrajinskog kulturnog prosvjetnog društva Ukrajina (UKPD) i Muzeja Brodskog Posavlja u muzeju je u srijedu 22. svibnja 2024. predstavljena ikonografska baština Hrvatske. Izložbom „Ikona – moje traganje za Bogom” –  predstavljeni su ikonopisi Brođanke ukrajinskog podrijetla Mire Turković,  kao i stari ukrajinski ikonopisi koji se više od stoljeća čuvaju u grkokatoličkim crkvama u Brodskom Posavlju. Tom je prigodom predstavljanja knjiga rimokatoličkog svećenika Krunoslava Kolara „Ikona Boga nevidljivoga“.

Predstavljajući svoju knjigu „Ikona Boga nevidljivoga“ vlč. Kolar naglasio je kako ikona nije tek nanos boje, niti puka slika kojoj se treba diviti. „Ikona je prvotno zapis vjere, ona je sveti prolaz u Nebo pred kojim se treba moliti. Ona je prvotno poziv na molitvu“, kazao je, uz ostalo, autor Kolar. Dodao je kako je to prva hrvatska knjiga koja se sustavno bavi ikonama te je svojevrsni hrvatski uvod u teoriju ikone.

Javnosti je malo poznato da i Slavonski Brod ima svog suvremenog ikonopisca, Miru Turković, arhitektonsku tehničarku, koja je nakon agresije iz Dervente iz Bosanske Posavine s obitelji doselila u Slavonski Brod i danas se smatra Brođankom ukrajinskog podrijetla, koja je poziv za slikopisanje osjetila 2016. u Ukrajini, gdje je završila dva semestra studija ikonopisa, a potom se usavršavala u Hrvatskoj.  Dosada je izradila nekoliko serija ikona, a na toj svojoj prvoj izložbi predstavila je 21 ikonu. Ona je nazočnima približila kako su nastale njezine ikone koje je pisala starom bizantskom tehnikom, koja zahtjeva, kako je ustvrdila, dugotrajni proces.

„Drago nam je što smo mi grkokatolici ti preko kojih se tradicija ikonografska i bogatstvo Katoličke Crkve može podijeliti sa svima vama”, rekao je na otvorenju Aleksandar Hmilj župnik brodske Grkokatoličke župe Uzvišenja Svetoga Križa. Pojasnio  je kako je taj događaj za njihovu župu, a i cijeli taj kraj vrijedan te kako je tek uvod u tu veliku vrijednost i poticaj da ljudi više upoznaju bogatstvo ikonografije. On je zahvalio svima koji su im pomogli u ostvarenju tog važnog projekta za njihovu zajednicu.

Naglasivši kako sve više crkvi u svijetu veliku ljubav i pažnju posvećuje ikonama, vladika križevački, mons. Milan Stipić otvarajući izložbu naglasio je kako tu vrijednost koja je ukorijenjena u našoj tradiciji, a na tim područjima postoji više od 120 godina, trebamo više cijeniti. Naveo je primjer branitelja koji je pisao ikone, a Bog ga izliječio od PTSP-a, promijenio njegov život i život njegove obitelji.

Među uzvanicima na predstavljanju knjige i izložbi bili su brodsko-posavski grkokatolički svećenici, vladika Stipić i predsjednik Ukrajinske zajednice Republike Hrvatske Vlado Karešin. U programu, koji je vodio Nikola Zastrižni, sudjelovao je i mješoviti zbor UKPD „Ukrajina” s dvije ukrajinske skladbe. Brankica Lukačević