Proljetni seminar za animatore i suradnike župnih misijskih skupina

ĐAKOVO/VOĐINCI (TU) –  U Velikoj dvorani Župe Svih Svetih u Đakovu u subotu, 16. ožujka 2024. održan je seminar za povjerenike, animatore i suradnike župnih misijskih skupina u župama Đakovačko-osječke nadbiskupije, koji je okupio 30-ak sudionika. Susret je započeo uvodnom molitvom i pozdravom s. Ignacije Ribinski, nadbiskupijske animatorice župnih misijskih skupina. S. Ignacija predstavila je nazočnima rad Misijskog centra u Đakovu.

Centar u Đakovu djeluje od 2012. godine, a surađuje s misionarima u raznim zemljama diljem svijeta već više od 26 godina. Od 2012. godine  se redovno održavaju susreti misijskih skupina u Đakovu. Sestra Ignacija je podijelila svoje iskustvo misijskog rada zorno prikazavši kako bi trebalo osobe s kojima se susrećemo i s kojima surađujemo animirati u misijskom djelovanju, a da pri tome ne postanete dosadni i nametljiv. Uvijek sve ide malim koracima i bez pomoći Duha Svetoga i molitve prilikom organiziranja prikupljanja sredstava, ne ide. Na kraju sastanka se javila jedna od sudionica seminara koja je prošle godine volontirala u misijama te je podijelila s prisutnima svoje misijsko iskustvo.

Nakon prvog djela seminara u Đakovu slijedio je drugi dio, praktične naravi. Svi sudionici su bili pozvani u Vođince gdje ih je čekao župnik i dekan Ante Šiško, nadbiskupijski povjerenik za misijsku djelatnost Crkve i suradnik Papinskih misijskih djela.

U Župi Kraljice Svete Krunice u Vođincima, toga poslijepodneva, sedamdesetak članova udruge „Stepinčeva oaza mira“ Župe sv. Petra apostola iz Zaprešića, uoči pete korizmene nedjelje, uprizorilo je događaje posljednjih dana zemaljskog života Isusa Krista. Suradnici misijskih skupina bili su pozvani da u Vođincima aktivno sudjeluju u jednom konkretnom župnom misijskom projektu kojemu je cilj bio, prikupljenim novčanim sredstvima od strane župne misijske skupine, poduprijeti misionarski rad sestre Klementine Banožić u dalekom Ekvadoru. Na tu nakanu prikupljen je novčani iznos od 2.507,20 Eura. Marija Komarčić