Vazmeno bdijenje u đakovačkoj katedrali

ĐAKOVO (TU) – Blagoslovom ognja, ukrašavanjem i paljenjem uskrsne svijeće, koja simbolizira svjetlo uskrslog Krista, započeli su u subotu 15. travnja svečani obredi Vazmenog bdijenja u đakovačkoj katedrali, koje je predvodio đakovačko-osječki nadbiskup u miru mons. Marin Srakić, u koncelebraciji dvanaestorice svećenika. 

Nakon svečane procesije i paljenja svijeća, vazmeni hvalospjev Exultet uskrsnoj svijeći ispjevao je vlč. Dario Hrga. Uslijedila je služba riječi tijekom koje su ponovno zazvonila sva zvona đakovačke katedrale, zasvirale katedralne orgulje, a Mješoviti katedralni zbor zapjevao Slavu.

„Kada smo večeras započinjali svete i svečane obrede Vazmenog bdijenja, bila je potpuna tama u crkvi. Jedino svjetlo bilo je svjetlo Uskrsne svijeće, koja nam je predstavljala Krista, Svjetlo svijeta“, rekao je nadbiskup Marin u svojoj propovijedi. Nazočne je podsjetio kako je Bog svjetlosti sva svoja velika djela stvarao u tami, kako bi naglasio da je On svjetlo, da je život: Kada je Bog počeo stvarati svijet (‘Tama se prostirala nad bezdanom.’),  kada se Krist rodio u Betlehemu, kada je Krist kod Posljednje večere ustanovio Presveti Oltarski Sakrament, kada je na Maslinskoj gori započeo svoju muku, a kada je umro na križu, sunce je pomrčalo.

„Kada je Krist umro, umrla je s Kristom tama i mrak poganstva, neznanja, a Kristovim rođenjem i pogotovo Uskrsnućem došla je na svijet svjetlost, istina, Evanđelje Kristovo obasjalo je sve narode i ono svijetli svim narodima. Krist je zato svjetlo. Zato je Uskrs blagdan svjetla, blagdan Istine, jer je Krist – Svjetlo svijeta – uskrsnuo. Zato smo ga noćas u uskrsnoj noći pozdravljali: Svjetlo Kristovo – Bogu hvala! Pod drvetom križa došlo novo svjetlo, svjetlo života, svjetlo milosti i istine po Kristu – tu je Krist pobijedio đavla, smrt i grijeh i pakao i od sada, od Uskrsa, više nitko ne mora se bojati smrti, umiranja“, rekao je među ostalim nadbiskup Marin.

„Kada je Krist pretvorio vodu u vino u Kani Galilejskoj, mi smo mu se čudili. Kada je jednom riječi utišao oluju na moru, mi smo mu se divili. Kada je Krist bolesne liječio, mi smo ostali bez riječi od divljenja. Kada je mrtve uskrisivao, mi smo ga obožavali. Ali tek onda kada je Krist sam od mrtvih uskrsnuo, tada smo u njega povjerovali poput svetog Tome: Gospodin moj i Bog moj. To može samo Bog“, rekao je nadbiskup te zaključio: „Krist je preko Velikog petka došao do Uskrsa i Spasova, do svoje slave u nebu. On je naša glava, mi smo udovi. Gdje je glava ,bit će i udovi. Zato vjerujemo da ćemo i mi preko Golgote, križeva našeg života, doći do našeg Uskrsa jer i sv. Pavao govori: Ako smo s Kristom trpjeli, s Kristom ćemo i uskrsnuti. Zato Kristu svjetlu, glavi našoj, poklanjamo danas svu našu vjeru, naše ufanje i ljubav…“

Nakon propovijedi uslijedila je krsna služba, tijekom koje je nadbiskup u miru Marin blagoslovio vodu i njome poškropio sve nazočne. Prije svečanog blagoslova nadbiskup u miru, mons. Srakić, svim svećenicima, časnim sestrama i svima okupljenima, njihovim obiteljima, cijelom gradu i Nadbiskupiji čestitao je Uskrs. A. Banović