Duhovna obnova za djelatnike središnjih nadbiskupijskih ustanova

ĐAKOVO (TU) – U kapelici Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu 11. travnja održana je korizmena duhovna obnova za djelatnike ustanova Đakovačko-osječke nadbiskupije. Okupljene na ovoj, već tradicionalnoj, duhovnoj obnovi pozdravio je ekonom Sjemeništa preč. Mato Gašparović te predstavio voditelja obnove, mons. Stjepana Karalića.

Predvoditelj obnove nastojao je da svaki od nazočnih u sebi uspije obnoviti svijest da su Božja djeca, svi jednaki pred njim. „Nastojte obnoviti sliku Božju u sebi, budite djeca Božja, vjerujte u dobrog Oca koji nas toliko voli da nam je poslao svoja jedinorođenoga Sina i ostavio nam ga da živi s nama u otajstvu Euharistije“, rekao je mons. Karalić. Među okupljenima je poticao zajedništvo te naglasio kako je rad radost te ponovio kako bez blagoslova ‘odozgor’ nema uspjeha u radu, u što se više puta i sam uvjerio.

Uslijedilo je pokorničko bogoslužje te ispit savjesti, nakon kojega su djelatnici pristupili sakramentu pomirenja. Središnji dio ove duhovne obnove bilo je misno slavlje, koje je uz vicerektora Sjemeništa Antuna Japundžića i ekonoma Matu Gašparovića predvodio mons. Karalić.

U homiliji je mons. Karalić istaknuo kako je svatko od nas već od utrobe majke predodređen za nešto. „Budimo svjesni toga, sve je povezano s voljom Božjom i zahvalimo Bogu na tome. Imali ste priliku biti s Bogom. Nemojte to ljubomorno čuvati za sebe, podijelite to sa svojom obitelji, djecom, vašim supružnicima, s onima koje ćete ovih dana susretati“, poticao je okupljene predvoditelj obnove. Zaključujući homiliju, pozvao je na molitvu da svi budu spremni poput Petra zaplakati nad svojim zatajivanjem, nad svojim grijesima.

Obnova je završila za zajedničkim stolom, gdje se djelatnicima pridružio nadbiskup mons. Đuro Hranić. Uime svih svećenika s kojima djelatnici surađuju, uputio je iskrene riječi zahvale, pohvalio sva njihova nastojanja i zajedništvo te im poželio blagoslovljen Veliki tjedan i sretan Uskrs. Ovom prigodom svi su djelatnici dobili dar – knjigu Miroslava Akmadže „Krunoslav Draganović – iskazi komunističkim istražiteljima“, o Krunoslavu Draganoviću (1903.-1983.), svećeniku, povjesničaru i političaru, jednoj od najkontroverznijih osoba novije hrvatske crkvene i političke povijesti. A. Banović