Osječki adventski koncert dječjih zborova retfalačke župe i HPD „Lipa“

OSIJEK (TU) – Treća nedjelja došašća „Gaudete“ , 17. prosinca 2023. radosno je odzvanjala pjesmom dječjih zborova retfalačke župe Uzvišenja sv.. Križa i HDP-a „Lipa“ na koncertu uz ravnanje Marijane Matijević, prof., održanom u retfalačkoj župnoj crkvi u Osijeku. Nakon večernjeg euharistijskog slavlja, koje je predvodio bibličar dr. sc. Ivan Benaković, mnoštvo vjernika pozdravio je Ivan Jurić, župnik Župe Uzvišenja sv. Križa, pozivajući sabrane da podrže veliki trud malenih u dječjim zborovima slušanjem adventskog koncerta.

U prigodnom slavljeničkom ozračju nastupio je gostujući Dječji zbor HPD-a „Lipa“ (djeluje pet godina u Osijeku) koji je otpjevao skladbe: Saonice (Z. Špoljarić), Zimska pjesma“ (M. Kostić), Djed i baka (P. Kuhnjak), Pahulja (D. Babić), Gonna Sing (trad. A. Beck), Djetešce nam se rodilo (trad. iz Franc.), Sretan Božić,Merry Christmas (Marijana Matijević). Korepetitor „Lipaša“ je Leonardo Kristek. Dječji zbor župe Uzvišenja sv. Križa otpjevao je pjesme: Najljepši blagdan (M. Matijević), Betlehemska Sveta noć (fra Josip Pasariček), Molitva (M. Brkić), Sing Noel (trad.), Sing Aleluja (R. E. Schram), Iznad naših poljana (trad. iz Francuske), dok je zbor i svirku uvježbala korepetitorica i župna orguljašica Marija Nađ Perić, a pjevanje je gitarski pratio Filip Lažeta. Dječji su zborovi uz ravnanje M. Matijević zajednički otpjevali skladbe Pahuljice padajte (P.Stupel) i Okitimo dom (trad. iz Franc.). Koncertom je ravnala zborovoditeljica Marijana Matijević. Uz repertoar je izvedeno još pjesama na oduševljen pljesak prisutnih. Radosni glazbeni događaj završen je zajedničkim pjevanjem zborova i publike Dajemo ti slavu (Velik si). Župnik Jurić zahvalio je raspjevanim zborovima čašćenjem uz trpezu pohvalivši koncertno zajedništvo.

Zborovi s tradicijskom crkvenoga pjevanja

„Dječji zbor HPD-a „Lipa“ osnovan je u listopadu 2018. godine u okviru Hrvatskoga pjevačkog društva „Lipa“ iz Osijeka, jednoga od najboljih i najtrofejnijih pjevačkih zborova u Hrvatskoj. To je prvi put da „Lipa“ u svojoj bogatoj i dugoj povijesti (osnuće 1876.) postojanja, ima i Dječji zbor. Zbor njeguje pjevanje dječjeg glasa u različitim žanrovima, a u ovo kratko vrijeme zbor se može pohvaliti brojnim nastupima u: Osijeku, Đakovu, Vukovaru; nastupima na tradicionalnom Božićnom koncertu „Lipe“ na sam dan Božića, nastupu na festivalu izviđačkih pjesama, a vrlo rado se odazovu i nastupima u humanitarne svrhe. Korepetitor zbora na natjecanju je Leonardo Kristek. Zbor se može pohvaliti jer je u vrijeme pandemije uspio snimiti pjesmu „Sretan Božić, Merry Christmas“, održavao je probe, a uskoro će snimiti i spot za novu pjesmu „Najljepši grad““, kaže dirigentica Dječjeg zbora HPD „Lipa“ Marijana Matijević. O bogatoj glazbenoj prošlosti HPD-a „Lipa“ govori izložba „Trideset godina božićnih koncerata HPD-a ‘Lipa’“ otvorena 18. prosinca u izložbenim aulama Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek.

Retfalačka župljanka Marijana Matijević (rođ. u Osijeku 1978.) aktivna je u „Lipi“ od 1992. godine. Diplomirala je pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (2005.). Redovito i uspješno sudjeluje na mnogim glazbenim događajima u Osijeku, Slavoniji i Baranji, Hrvatskoj i inozemstvu. Kao vokalna solistica ili dirigentica bilježi niz zapaženih nastupa te je osvojila mnoge nagrade i priznanja za kvalitetu svoga rada. Sudjeluje i u održavanju stručnih seminara. Napisala je i uglazbila nekoliko dječjih pjesama (Đakovo najdraži grade, Moj Ilok, Najljepši blagdan, Mjesec rujanNajljepši grad….). U svibnju 2019. na svečanoj akademiji u povodu obilježavanja Dana Grada Đakova uručena joj je Povelja zahvalnosti za doprinos u području kulturno-glazbenog života Grada Đakova. Voditeljica je Dječjeg zbora Osnovne glazbene škole pri OŠ „Ivan Goran Kovačić“ u Đakovu, a od listopada 2018. dirigentica je „Lipinog“ Dječjeg zbora. Od 2017. aktivno djeluje i u župi Uzvišenja sv. Križa gdje vodi župni Dječji zbor. Od listopada 2021. voditeljica je đakovačke ženske klape „Certissa“.

„Dječji zbor retfalačke Župe redovito pjeva na nedjeljnoj misi  u 11 sati, kada je crkva puna obitelji s djecom. Svojim pjevanjem animira djecu i župljane  da na najljepši način slave euharistiju, prinose svoj glas i pjevanje. Kaže se: ‘Tko pjeva, dvostruko moli.’ Župni zbor svoje probe održava subotom i redovito sudjeluje u župnim aktivnostima. Može se pohvaliti i sudjelovanjem na „Zlatnoj Harfi“ – susretu dječjih župnih zborova u Osijeku. Zbor je snimio i pjesmu Mjesec rujan, rado pjevanu uz župni god Uzvišenja sv. Križa“, zaključuje M. Matijević. Nevenka Špoljarić