Posjet sjemeništaraca i poglavara Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu

OSIJEK/ĐAKOVO/VOĐINCI – Četvrte korizmene nedjelje, 26. ožujka u Osijeku, Đakovu i Vođincima gostovali su sjemeništarci i poglavari Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu. Prva prijepodnevna postaja bila je osječka župa Uzvišenja sv. Križa u Retfali gdje su gosti s domaćinima slavili misu. 

„Svake prve subote u mjesecu tijekom jutarnje mise u ovoj župnoj crkvi molimo za svećenička i redovnička zvanja, imamo dvojicu bogoslova, a danas je među sjemeništarcima naš Aron Čeke (2. godina) i naša župa ima iznimnu čast u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji ugostiti vas, sjemeništarce koji svojim prisustvom svjedočite kako se treba odazvati pozivu na koji nas Bog poziva“, kazao je župnik Ivica Martić, u dobrodošlici.

U nedjeljnom koncelebriranom misnom slavlju, uz mnoštvo obitelji s djecom, redovnice i đakona Josipa Erjavca, sudjelovali su sjemenišni prefekti: predsjedatelj slavlja Goran Bužak i propovjednik Josip Đurin, a uz župnika Martića misu su suslavili duhovnik i rektor Sjemeništa Ivan Grbešić i preč. Matija Pavlaković, koji je naposljetku slavlja, uz darivanje, zahvalio župniku Martiću i župi Uzvišenja sv. Križa – najvećoj župi u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, za ugošćivanje 51 sjemeništaraca i četvoro odgojitelja te zahvalio vjernicima na molitvenoj potpori za duhovna zvanja.

Rektor je kazao da Međubiskupijsko sjemenište u Zagrebu polaze petorica sjemeništaraca (učenika od 1. do 4. razreda srednje škole) iz Đakovačko-osječke nadbiskupije, Zagrebačke (17) i Riječke nadbiskupije (1) te iz biskupija: Sisačke (13), Varaždinske (11) i Bjelovarsko-križevačke (4), a više o Sjemeništu i aktivnostima, napomenuo je, može se doznati s obnovljene mrežne stranice www.sjemeniste.hr i na facebooku: Međubiskupijsko sjemenište u Zagrebu.

Predsjedatelj Bužak, uvodeći u misno slavlje, rekao je kako se sada u proljeće sve oko nas u prirodi budi, tako je bilo i onda kada osoba o kojoj govori današnje Evanđelje nije mogla očima ništa vidjeti od izvanjske ljepote jer je bila slijepa od rođenja i Isus joj vraća očinji vid, napominjući da Isus i danas čini čuda te na osobit način poziva gledati i vidjeti: “Isus poziva na vid, a to su sjemeništarci, čini čuda i preko novoređenih koji će se danas krstiti (troje djece).

U kontekstu liturgijskoga čitanja (Čovjek gleda na oči, a Gospodin što je u srcu) i evanđeoske Riječi, propovjednik Đurin je naglasio kako nitko nije kriv za sljepoću od rođenja već da je to zato da se Bog proslavi i valja promišljati o tome što nosim(o) u svom srcu, ima li u njemu mjesta za Boga, jesam li spreman prepoznati čovjeka u nevolji? “Isus daje poticaj da u svom životu prepoznamo prave vrijednosti. Ta vrijednost je ovdje ispred nas, u ovoj župi Uzvišenja sv. križa, a to je središnji križ znak ljubavi. Bog nas ljubi i po križu pokazuje: ‘To sam činio za vas’. I naš zajednički susret neka bude ohrabrenje i poticaj za prepoznati i znati doći do Isusa… Neka ovaj susret pomogne osjetiti da nismo sami i biti zahvalni za sve darove… Moramo imati otvoreno srce za prepoznati Gospodinovu milost. Neka nas Gospodin vodi svojim životom”, kazao je propovjednik.

Potkraj mise svoja su iskustva o odabiru poziva za Sjemenište i svjedočenje o životu u njemu kazivali sjemeništarci Luka Erdec (Ivanska, 4.godina) i Tomislav Polak (Kutinska Slatina, 3. godina). Misu je uz orguljsku pratnju Vedrana Jakića liturgijskim pjevanjem animirao zbor Sjemeništa uz ravnanje Valentina Ljevara.

Zajednica sjemeništaraca ove četvrte korizmene nedjelje pohodila je župe svojih kolega – župu u Osijeku odakle je Aron Čeke te župu u Vođincima odakle je Josip Lulić. Posjetili su i Đakovo – sjedište Đakovačko-osječke nadbiskupije te se susreli s đakovačko-osječkim nadbiskupom Đurom Hranićem. Nevenka Špoljarić/foto: Zorislav Kalazić