Tribina o Teologiji tijela Ivana Pavla II.

SLAVONSKI BROD (TU) – U sklopu projekta “Tri u jedan – Bog, ti i ja”, koji već drugu godinu  organizira Studentski katolički centar  (SKAC) Slavonski Brod, tribinu pod nazivom „Teologija tijela“ održao je u četvrtak 23. studenoga 2023. u prepunoj dvorani Katehetskog centra župe Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu don Damir Stojić, salezijanac – vojni kapelan na Hrvatskom vojnom učilištu „dr. Franjo Tuđman“ u Zagrebu.

Don Damir je pokušao na jednostavan način mladima približiti promišljanja svetog pape Ivana Pavla II. u 129 kateheza sabranih u njegovoj knjizi „Teologija tijela“, iznoseći pri tom i neka svjedočenja iz osobnog života i života drugih.

„Tijelo je jedna teologija, a teologija znači nauk o Bogu. To znači da se u našoj tjelesnosti očituje nešto o Božjoj slavi. To je jako važna poruka u današnje vrijeme kada se osjeća velika degradacija ljudskoga tijela. Mi vjerujemo da je vrhunac Božjeg stvaranja to što je Bog stvorio muško i žensko. To je očitovanje trojstvene Božje ljubavi, što znači da je naše tijelo hram Duha Svetoga. Stoga što god činimo svojim tijelom približavamo se Bogu. Tijelo je stožer našega spasenja. To što je Bog uzeo ljudsko tijelo ogromna je afirmacija ljudskog tijela. Kad znaš tko si u Božjim očima tebi je jasno kako trebaš živjeti. Bog je tebe htio, tu si jer te On voli. Tvoj identitet oblikovan je onim što ćeš postati…“ tek su neka od don Damirovih snažnih poruka u kojima je pokušao pojasniti mladima koliko je sveti papa Ivana Pavao II. pišući sve te kateheze o teologiji tijela ljubio čovjeka želeći ga spasiti. Koliko je tema mladima nepoznata, ali i intrigantna bilo je očito i po njihovim pitanjima don Damiru. B. Lukačević