Sjednica Povjerenstva za pastoral braka i obitelji

ĐAKOVO (TU) – U Đakovu, 21. ožujka 2017., održana je prva ovogodišnja sjednica Povjerenstva za pastoral braka i obitelji. Predstavljeni su dosadašnji koraci i nastojanja uže radne skupine koja se usmjerila na prijedloge za poboljšanja i prilagodbu Tečajeva za zaručnike. Radna skupina na čelu s dr. Perom Aračićem, dr. Stanislavom Šotom, dr. Josipom Bošnjakovićem te djelatnicama Savjetovališta Đakovačko-osječke nadbiskupije, predstavila je Povjerenstvu razloge zbog kojih je nužno učiniti neke promjene Tečaja za zaručnike. 

Prilagodba i osuvremenjivanje Tečaja ima svoj izvor u sinodskim dokumentima Druge biskupijske sinode đakovačke i srijemske (br. 40.-46.), prema kojima je pastoralno djelovanje crkve pozvano kršćanske zaručnike dovesti do produbljenja dara ljubavi što ga nose u sebi, do iskustva žive vjere koja ih uvodi u iskustvo sakramentalne ljubavi (usp. br. 40.). Nadalje, isti dokument govoreći o bližoj pripravi za sakrament ženidbe navodi kako se zaručnici trebaju što prije prijaviti župniku, po mogućnosti godinu dana prije planiranog vjenčanja, i tada će započeti bliža priprava za sakrament ženidbe (usp. br. 42.). Na početku bliže priprave za sakrament ženidbe zaručnici bi trebali sudjelovati na tečaju za zaručnike, koji se organiziraju i dalje na međužupnoj razini. U broju 43. se jasno ističe: Biskupijski ured te povjerenstvo za pastoral braka i obitelji pozvani su uz pomoć i drugih stručnih osoba promisliti sadržaje, sredstva i metodologiju rada u tečajevima. No, tečaj treba i dalje organizirati, kao i do sada, kroz šest susreta po dva sata, kroz tri tjedna. Potrebno je izbjegavati masovnost, odnosno ustanoviti više središta u kojima se odvijaju tečajevi ili veći broj tečajeva u jednom središtu, kako bi skupine zaručnika bile manje i kako bi se osigurao što je moguće kvalitetniji rad te se stvorilo ozračje dijaloga i zajedništva. U organizaciji tečaja valja započeti i s aktivnim metodama pastoralnog rada, jer danas je ipak moguće naći i u tečajeve uključiti i više suradnika. U tečajeve treba još više uključiti bračne parove i teološki obrazovane te druge stručne vjernike laike. Unutar Biskupijskog ureda i Povjerenstva za pastoral braka i obitelji potrebno je organizirati zasebnu strukturu koja će trajno pratiti kvalitetu tečajeva za zaručnike, poticati osiguranje dovoljnog broja kvalitetnih suradnika u tečajevima te organizirati permanentnu formaciju za suradnike.

Na sjednici je zaključeno kako je važno izraditi, tj. napisati dva priručnika: Priručnik za voditelje i Priručnik za zaručnike, kao što piše u izjavama i odlukama Druge biskupijske sinode u br. 44. Priručnik za zaručnike i građa za suradnike. Biskupijski ured za pastoral braka i obitelji treba se pobrinuti da se što prije za polaznike tečajeva za zaručnike priredi prikladan priručnik, a za suradnike u tečajevima prikladna građa i upute vezane uz njihov specifičan doprinos.

Osim toga, Tečaj treba počivati na teološko-antropološkim temeljima, a sadržaj treba prilagoditi suvremenim znanstvenim spoznajama.  Naglasila se i važnost pozitivnog pristupa zaručnicima, stručnost i kompetentnost, otvorenost i komunikativnost voditelja i suradnika u Tečaju, a voditelji i drugi suradnici u Tečaju trebaju kontinuiranu edukaciju i superviziju.  Također je važno radne materijale prilagoditi i koristiti aktivne metode u provođenju Tečaja (s vježbama, svjedočenjem bračnih parova, dijalogom sa župnicima i/ili župnim suradnicima).  Pastoralni pristup na Tečajevima zahtijeva susret zaručnika sa Crkvom, osnaživanje vjere i sakramenta ženidbe.

Sjednica je završila nakon što su pojedini članovi Povjerenstva prihvatili sudjelovanje u izradi priručnika za voditelje i zaručnike, prema stručnim područjima. Suzana Matošević