Proslava sv. Josipa u Karmelu

BREZNICA ĐAKVAČKA (TU) – Liturgijsko slavlje svetkovine sv. Josipa, koje je ove godine preneseno s treće korizmene nedjelje na ponedjeljak 20. ožujka, svečano je proslavljeno u samostanu sestara karmelićanki u Breznici Đakovačkoj. Večernje misno slavlje predvodio je mons. Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup, a u koncelebraciji je bilo devet svećenika, posluživala su dva đakona te osam bogoslova.

Mnoštvo prisutnih hodočasnika dupkom je ispunilo kapelu koja je pred samu svetkovinu opremljena novim klupama, sedesom i stolcima koje je velikodušno darovao veliki štovatelj sv. Josipa i veliki prijatelj zajednice sestara karmelićanki.

Važnost Josipove očinske figure u Isusovu životu

Na početku središnjega svečanog misnog slavlja nadbiskup Hranić karmelićankama je čestitao svetkovinu sv. Josipa, zaštitnika njihova Reda i samostana, a s. Josipi zaželio sretan imendan te je zatim uputio srdačnu dobrodošlicu svim vjernicima, pozdravivši posebno župana Osječko-baranjske županije Vladimira Šišljagića, Slavka Tidlačku, načelnika Općine Levanjska Varoš, provincijalnu predstojnicu s. Amaliju Kupčerić i čitavo poglavarstvo Milosrdnih sestara Sv. Križa te ostale redovnice. 

Podsjetivši na trogodišnji ciklus pastoralnoga djelovanja Crkve u domovini s bračnim parovima i obiteljima, drugi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji sljedeće godine u Solinu, nadbiskup je kazao da u ovoj Godini očinstva – kada se prisjećamo i 330. obljetnice kako je Hrvatski sabor izabrao sv. Josipa za zaštitnika hrvatskoga naroda – na osobit način promišljamo o važnosti muža i oca u obitelji. U svojoj nadahnutoj homiliji predstavio je snažan lik sv. Josipa i naglasio nekoliko njegovih snažnih poruka koje mogu progovoriti svima, osobito suvremenim muškarcima i očevima. Istaknuo je njegovo veliko srce koje je i u teškim trenutcima prije svega mislilo na Mariju, njegovu muževnost kojom težinu situacije i odgovornosti preuzima na sebe, ustrajno i postojano, doživotno ostajući uz donesenu odluku, njegovo prihvaćanje onoga što ga nadilazi jer se ne oslanja na svoje snage nego sve očekuje od Boga znajući da Bog djeluje na “duge staze” i da nije i neće od Boga biti prevaren, njegovo poslanje čuvara Marije i Isusa, oca i odgojitelja obitelji.

Dok se sve češće govori o društvu bez očeva, gdje djeca odrastaju bez oca, bez očinske figure u obitelji, nadbiskup je istaknuo važnost Josipove očinske figure u Isusovu životu koja mu je, uz figuru majke bila potrebna kako bi stasao kao cjelovito, zaokruženo, emocionalno stabilno, zdravo ljudsko biće – kako bi bio cjelovita ljudska osoba. Okupljene vjernike pozvao je da mole za sve očeve u obiteljima, za ranjene obitelji gdje je otac odsutan iz obitelji i iz odgoja svoje djece, za sve očeve koji spremno prihvaćaju djecu, a također potaknuo je sve zdrave kršćanske obitelji na važan oblik kršćanskog služenja prihvaćenjem djeteta iz doma za nezbrinutu djecu kojem bi se tako omogućilo što je moguće sretnije i bezbrižnije djetinjstvo, normalniji rast, uz majčinsku, ali i očinsku figuru, te zaključio riječima: „Molimo za naše obitelji da uistinu budu zdrave obitelji, da budu kolijevka i našega društva i naše Crkve!“

Uslišanja po zagovoru sv. Josipa

Na koncu euharistijskog slavlja mnogi hodočasnici u osobnom susretu sa sestrama preporučili su u molitvu svoje nakane, a također i posvjedočili o uslišanjima po zagovoru sv. Josipa: izmirenja u obitelji, povratak sakramentalnom životu, zahvalnost za mladića ili djevojku, sklapanje braka, blagoslov djeteta, zaposlenje, završena škola ili studij, oslobađanja od raznih ovisnosti, ozdravljenja od raznih psihičkih i tjelesnih bolesti, kao i duhovnih rana, zadobivena snaga u trpljenju… Misi je prethodila pjevana Večernja u čast sv. Josipa koju su, kao i ostala liturgijska slavlja tijekom trodnevne priprave, od 17. do 19. ožujka, animirale sestre karmelićanke.

Prijepodnevno misno slavlje predslavio je karmelićanin o. Ante Knežević, župnik splitske Župe sv. Mihovila arkanđela na Kamenu-Šine, a tijekom trodnevnice misna slavlja su predvodili: vlč. Nedjeljko Čutura, ekonom Đakovačko-osječke nadbiskupije, mons. Mario Sanić, župnik požeške Župe sv. Augustina u Velikoj i mons. Nikola Škalabrin, sudski vikar crkvenog sudišta u Đakovu. Promišljali su o sv. Josipu u svjetlu Božje riječi dnevnih čitanja i svojim nadahnutim homilijama potaknuli prisutne na nasljedovanje kreposti ovoga sveca. Tijekom trodnevne duhovne priprave i na samu svetkovinu oblačenjem karmelskog škapulara Karmelskoj obitelji pridružilo se 55 novih članova. s. Terezita Kalinić