Povjesničar Marinić među maturantima Klasične gimnazije

SLAVONSKI BROD (TU) –  U danima kada se na poseban način sjećamo žrtava Domovinskog rata napose žrtava Vukovara i Škabrnje maturantima Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića u Slavonskom Brodu prigodno je predavanje u ponedjeljak, 12. studenoga 2023., održao povjesničar Borna Marinić.  Želeći im približiti povijest Domovinskog rata koji su doživjeli njihovi roditelji, bake i djedovi ravnatelj fra Ivan Crnković i profesorica engleskog jezika Melita Gabaldo povjesničaru Mariniću predložili su da tema predavanja bude „108. brigada ZNG RH – ponos Slavonskog Broda.

Povjesničar Marinić maturantima, koji su ga pažljivo slušali, približio je povijest i strahote Domovinskog rata, žrtve naših branitelja te više progovorio o 108. brigadi  ZNG RH koja je u njihovu gradu osnovana 1991. koja je, kako je rekao, bila predvodnica borbenih djelovanja u Domovinskom ratu u tom dijelu Hrvatske, u kojoj je sudjelovalo oko 5000 branitelja od kojih je 161 poginuo u borbenim djelovanjima. Naglasio je kako je svaki poginuli branitelj posebna neispričana priča, te je neke o njima ispričao u emisiji Domoljubne minute, koju svakoga dana uređuje na Hrvatskom katoličkom radiju, a u kojima se na temelju usmenih svjedočanstva i relevantnih izvora te literature u Domoljubnim minutama rekonstruiraju pojedini događaji ili životne priče osoba usko vezanih uz razdoblje Domovinskog rata.

Ukazao im je na važnost poznavanja isitne kako o djelovanju te brigade tako i istine o Domovinskom ratu, koji oni na sreću nisu doživjeli. Posvjestivši kako su ga porušene kuće diljem Hrvatske, koje je imao priliku vidjeti, potaknule da više istražuje povijest Domovinskog rata iznio je neka svjedočenja koja je zabilježio u svojim dokumentarnim filmovima.

Mlade je potaknuo da cijene mir koji su im omogućili upravo hrvatski branitelji, ukazao im je na opasnost rata koji nikada ne donosi dobro te poručio da im povijest doista bude učiteljica života. Naglasio je kako mu je želja svojim predavanjima i dokumentarnim filmovima makar malo vratiti vrijednost tim žrtvama koja se godinama zanemarila, izgubila.

Ravnatelj Crnković zahvalio je povjesničaru Mariniću na trudu i ljubavi s kojom proučava povijest Domovinskog rata te to prenosi mladim generacijama, koji na sreću nisu osjetili njegove strahote. Zahvalio mu je što je njegovim maturantima posvijestio povijesne događaje koji su se zbili u njihovu gradu te probudio svijest da je svaka žrtva ugrađena u slobodu njihova grada i Domovine nesebična i posebno vrijedna. U znak zahvale darovao mu je knjige u kojima je zabilježen dio povijesti Domovinskog rata u Slavonskom Brodu. B. Lukačević