Zagrebačka podružnica HKLD-a posjetila Vinkovce

VINKOVCI (TU) – Zagrebačka podružnica Hrvatskog katoličkog liječničkog društva na putu za Ilok i Vukovar, u subotu, 11. studenoga 2023., posjetila je Vinkovački samostan sv. Antuna Padovanskoga. U 11 sati misu je predslavio gvardijan fra Josip Blažević, franjevac konventualac, prvi duhovnik zagrebačke podružnice HKLD-a. Gvardijan je gostima zaželio dobrodošlicu, evocirao neke uspomene, a na temu dnevnog evanđelja u propovjedi istaknuo da Isus traži čovjekovo srce u cijelosti, baš kao i Mamona, bog novca, zato nije moguće služiti dvojici gospodara. Nema kompromisa.

Naveo je vlastito iskustvo s jednom liječnicom koja mu je prigodom jednog pregleda rekla kako je ona svećenik u svojoj ordinaciji. Liječnička kuta joj daje to pravo. Nadovezujući se na rečeni primjer, gvardijan je liječnicima svratio pozornost na moć izgovorene riječi. Oni su u službi života. Pacijenti u iščekivanju dijagnoze iz usta liječnika iščekuju presudu, život ili smrt. Mnogi se po prvi puta susreću i s pitanjem smisla života upravo kod liječnika kada čuju dijagnozu. Dijagnoza s lošim ishodom otvara oči za ono što je u životu bitno, u odnosu na nebitno. U tom smislu je liječnik i svećenik, njegova riječ može obodriti ali i ubiti, zato je potrebna nježnost u izricanju dijagnoze i davanje nade i kada su dijagnoze teške. To je prigoda za približiti dušu Bogu.

Sv. Martin, kojega je Crkva slavila taj dan, primjer je čovjeka predviđenog za vojnu karijeru, a povijest ga je zapamtila po milosrđu. Može liječnicima biti uzor i zagovornik.

Na kraju mise fra Josip Blažević ukratko je predstavio crkvu sv. Antuna Padovanskoga u Vinkovcima, koja je najprije bila pošta, potom gostionica, a danas crkva. I susret se HKLD-a dogodio u ovoj crkvi, nekadašnjoj gostionici, na blagdan sv. Martina, koji se povezuje s vinom, makar je čitav njegov život suprotnost onome s čime ga danas povezuju, poziva nas na trijeznost, smisleno življenje i čežnju za svetošću.

Predsjednik HKLD-a dr. Rok Čivljak zahvalio je gvardijanu na gostoprimstvu, istaknuo njegovu ulogu prvog duhovnika HKLD-a zagrebačke podružnice i uručio na dar sliku sv. Josipa kao sjećanje na susret i znanstveni skup u Nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu povodom 150 godina izlaženja Glasnika svetog Josipa. Misu su pjevanjem i sviranjem animirali mladi članovi VEZ-a (Vinkovačke evangelizacijske zajednice), a susretu je nazočila dr. Kata Krešić, predsjednica vinkovačke podružnice HKLD-a, potom predsjednica osječke podružnice HKLD-a dr. Jadranka Arambašić te još nekoliko vinkovačkih liječnika. Druženje je nastavljeno u dvorani uz slavonske delicije. fra Josip Blažević