Franjevačke pučke misije u Vukovaru

VUKOVAR (TU) – Na drugu korizmenu nedjelju, 12. ožujka, u Župi sv. Josipa Radnika u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovo naselje završile su Franjevačke pučke misije koje su započele na prvu korizmenu nedjelju. Župa je, zajedno sa svojim svećenicima, organizirala pučke misije povodom 100. obljetnice Gospinih ukazanja u Fatimi (1917.) i 330. obljetnice otkako je Hrvatski sabor proglasio sv. Josipa zaštitnikom Hrvatske (1687.) Posljednje pučke misije u toj župi bile su davne 1983. godine.

Župa od 13. svibnja 1981. godine, kad je posvećena župna crkva Gospi Fatimskoj, ima dva nebeska zaštitnika: sv. Josipa Radnika i Gospu Fatimsku, što ima svoje povijesno utemeljenje u događajima koji su tome prethodili. O tome nam svjedoči prvi poslijeratni župnik u Borovu naselju o. Flavijan Šolc. On svjedoči kako se godine 1938. odcjepljenjem od župe matice sv. Filipa i Jakova u Vukovaru, osniva samostalna vikarija u Borovu naselju. Samostalna vikarija postaje 1942. godine samostalna župa posvećena sv. Josipu Radniku. Iste je godine planirana izgradnja župne crkve, ali zbog nadolazećeg II. svjetskog rata od njezine se izgradnje odustalo. Ondašnje komunističke vlasti su je nasilno ugušile nakon veleprevrata 1945. Od 1962. godine ponovno su osniva samostalna kapelanija u Borovu naselju, koja je uzdignuta na rang župe 1965. godine. Svećenik stanuje i vrši bogoštovlje u jednoj kupljenoj obiteljskoj kući. Provincijska uprava imenuje Šolca prvim poslijeratnim samostalnim kapelanom, a od 1965. Đakovačka biskupija imenuje ga župnikom. Župa nema župne crkve pa se župnik zavjetovao Gospi, iako je župa posvećena sv. Josipu Radniku, da će crkvu dati posvetiti Gospi na čast. Dozvola je stigla na blagdan Gospe Fatimske, 13. svibnja 1967. Godine a župnik Šolc uvjeren je da je ta dozvola izmoljena na koljenima od Gospe.

Već punih 75 godina sv. Josip Radnik, zaštitnik župe, čeka na izgradnju crkve njemu u čast u gradu Vukovaru. O. Šolc je još prije pedeset godina predvidio da će u tom dijelu grada trebati dvije crkve. Nakon što je izrađena sva projektna dokumentacija, dobivena građevinska dozvola, đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić donio je sa sobom u nedjelju 12. ožujka i Ugovor o izgradnji nove crkve u čast sv. Josipu.

Završno euharistijsko slavlje predvodio je nadbiskup Hranić uz suslavlje trojice misionara: fra Ivana Matića, fra Gorana Malenice i fra Mate Bašića, te tajnika Darija Hrge, dok je četvrti misionar fra Darko Tepert zbog obveza morao ranije otputovati. Euharistijskom slavlju pridružio se u završnici i fra Ivica Jagodić, župnik, gvardijan i dekan Vukovarskoga dekanata. U velikim franjevačkim misijama aktivno su sudjelovala i šestorica franjevačkih bogoslova: fra Andreo Matanović, fra Ivica Janjić, fra Marko Rudec, fra Josip Pavlović, fra Vjeran Lazić i fra Vinko Brković.

U propovijedi nadbiskup Hranić govorio je o Abrahamu, kojemu je vjera davala snagu i za radikalan zaokret, te Isusovim učenicima i Isusovu povlačenju na Goru. Pred Isusom su dani izdaje, osude, muke i smrti. Njegov je narod također bio razočaran, jer nije ispunjavao njihova politička očekivanja. Često su se pitali ima li smisla ići i dalje za njim, i u takvom raspoloženju duha i posustale vjere, Isus se povlači na goru. Gora je u evanđeljima uvijek mjesto osame i molitve, mjesto Božje blizine i susreta s Bogom. I tu se događa Isusovo preobraženje. Učenicima, kojima je Isus navijestio da će njegov život završiti križem, bilo je potrebno da prepoznaju i dožive njegovo božanstvo, kako bi mogli povjerovati i ostati uz njega. Tako su i proteklih dana župnih misija i nama misionari pomogli da naslutimo da je Bog ipak prisutan u našem životu i da je on na djelu, bez obzira što nam se čini da se stvari i događaji, ne razvijaju uvijek onako kako bismo mi to željeli. Koji put nam se čini ne samo da je život krut, nego da ne vidimo izlaza i da ne znamo kako dalje. Nezaposlenost, niska primanja, krediti, opasnost od dobivanja otkaza, poteškoće i krize u brakovima… Današnja nas Božja riječ snaži i unosi u nas mir. Poručuje nam da nas Bog nije napustio i da nas on nikada ne napušta. Naša je nada da Gospodin svojih nikada ne zaboravlja i onda kad nam daje ići težim putem.

Misije su počele u nedjelju 5. ožujka večernjom misom koju je predvodio  fra Ilija Vrdoljak, provincijalni ministar Hrvatske franjevačke provincije sa sjedištem na zagrebačkom Kaptolu. Tema pučkih misija bila je “Danas mi je boraviti u tvojoj kući!” Naglasak misija bio je na poslanju. Provincijal Vrdoljak dao je misionarima misiju poslanja, oni su tu misiju širili prigodom različitih susreta u toj župi punih šest dana, a to poslanje mons. Hranić prenio je i na sve vjernike Župe sv. Josipa Radnika toj u vukovarskoj četvrti. fra Vjenceslav Janjić