Brodske Uršulinke proslavile svoju zaštitnicu

SLAVONSKI BROD (TU) – Blagdan sv. Uršule, djevice i mučenice prvih kršćanskih vremena, nebeske zaštitnice svoje družbe svečano su u subotu 21. listopada 2023.,  proslavile redovnice uršulinke, koje pri župi Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu djeluju od 1957. godine.

Kako je na području Slavonskog Broda i okolice jedina kapela posvećena sv. Uršuli u Grabarju koje pripada Župi sv. Ivana apostola u Podcrkavlju misno slavlje u toj je kapeli u zajedništvu s domaćim župnikom Andrzejem Tylickim  predvodio vlč. Anđelko Cindori, župnik Župe Gospe Brze Pomoći. Zajedno s vjernicima te župe i Župe Gospe Brze Pomoći na misi su u misnim čitanjima i pjevanju sudjelovale uršulinke na čelu s njihovom kućnom poglavaricom s. Ksenijom Leko.

Ocrtavajući život i djelo sv. Uršule vlč. Cindori je naglasio da nama kršćanima ta svetica, koja je simbol snage i odvažnosti, treba biti primjer da i mi poput nje svoju vjeru živimo u konkretnom životu.„Pozvani smo za Krista svjedočiti svojim djelima, mislima govorom, ne micati se u stranu, ne dopustiti da drugi upravljaju nama i nameću nam svoja mišljenja. Neka nam u tome pomogne ova hrabra i odvažna djevica sv. Uršula.  Iz svoje je vjere ona pribrojana svetima u nebu. Ona je zajedno sa svojim družicama prepoznale u Bogu onoga kojemu valja darovati sve što imaju pa i ono najvrijednije, a to je svoj život. U nadi protiv svake nade i mi često ostajemo vjerni Bogu. Razborito je živjeti iz te Providnosti napose danas kada se mnogi oslanjanju na svoju moć. Mi se vjerice radije oslanjamo na Božju providnost i odlučujemo njemu služiti. I naše sestre usršulinke zahvaljujući sv. Anđeli Meriči, koja je tu družbu stavila pod zaštiti s. Uršule, spremne su svojim životom pokazati što znači služiti Bogu i čovjeku…“, rekao je uz ostalo vlč. Cindori. B. Lukačević