Zahvalnica u Župi sv. Dominika Savija u Slavonskom Brodu

SLAVONSKI BROD (TU) – U prepunoj župnoj crkvi brojni su vjernici Župe sv. Dominika Savija u naselju Kolonija u Slavonskom Brodu sudjelovali u nedjelju 15. listopada 2023., na misi zahvalnici koju je predvodio njihov župnik Josip Matanović.

Na početku homilije župnik Matanović je naglasio kako je ta nedjelja posebna jer žele Bogu zahvaliti za tolike plodove i za sve što im Gospodin u životu daje. Evanđelje u kojem nas Bog sve poziva na svoju gozbu i nudi spasenje po svojem Sinu aktualizirao je kroz  nekoliko primjera iz svagdašnjeg života.

„Bog od nas traži da to prihvatimo, da dođemo, daje najviše što može dati – daje nam dioništvo u proslavi svojega Sina. Zato je smiješno i sitničavo gledati na neke poteškoće koje su povezane s prihvaćanjem toga Božjega poziva“, ustvrdio je župnik. Naglasivši kako nam Bog u euharistiji nudi blago svoje milosti, nudi mir i radost duše, upozorio je kako se mnogi ne odazovu tom božjem pozivu jer su zatvoreni u sebe, misle da su dostatni sami sebi i tako propuštaju dotaknuti Božju blizinu i njegovo spasonosno i osvježavajuće djelovanje.

„Bog nam nudi nešto što nadilazi i naša najbolja očekivanja. On nas poziva u svoju božansku obitelj, nudi da njegov Sin postane pravi naš brat, a on, Bog, naš pravi i jedini Otac. Bog nam nudi kroza svu vječnost posvemašnje ispunjenje svih naših čežnji, nagnuća, nudi posvemašnje ostvarenje smisla našega života i postojanja. Bog nam to nudi besplatno, iz čiste i nepatvorene ljubavi. Zato je smiješno i ludo gledati na neke poteškoće koje su povezane s prihvaćanjem Božjeg poziva, upravo kako nas poučava sveti Pavao da sve patnje sadašnjega vremena nisu ništa prema budućoj slavi koja se ima očitovati u nama” (Rim 8,18), zaključio je vlč. Matanović.

Zahvalio je on svojim župljanima što su se u tako velikom broju okupili na misi zahvalnici kako bi Gospodinu zahvalili za sve darovane milosti, za plodove svoga rada, od kojih su neki bili izloženi na prelijepo ukrašenom oltaru. Posebno su bili lijepi mladi odjeveni u narodne nošnje koji su na oltar donosili prigodne darove. Bio je to posebno dirljiv trenutak, jer su nakon pročitane molitve zahvale“ zajedno zapjevali himnu „Lijepa naša“. Župnik Matanović posebno je zahvalio svojim župljanima koji su se za tu prigodu odjenuli u narodnu nošnju i tako pokazali da čuvaju tradiciju koju su im namrijeli njihovi preci. B. Lukačević