„Kako motivirati misijsko djelovanje?“

ĐAKOVO (TU) – U poslijepodnevnim satima 7. ožujka, drugoga dana Godišnje skupštine Nacionalnog vijeća Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj, koja se od 6. do 9. ožujka 2017. održava u Đakovu, sudionicima Skupštine predavanje na temu „Kako motivirati misijsko djelovanje?“ održala je dr. sc. Snježana Mališa, s Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Istaknula je kako je Crkva po svojoj naravi misionarska, jer joj misijsko poslanje proizlazi iz Isusovih riječi „kao što mene posla Otac, i ja šaljem vas“. Ovim riječima jasno je naznačeno da je sam Isus model misijskog djelovanja – „pođite i naviještajte svima“. Svi su članovi Crkve pozvani sudjelovati u misiji „izlaska“ Crkve, ali kako? Koji su preduvjeti misionarskog djelovanja? Je li to znanje ili od župnika povjerena odgovornost za misijsku zajednicu? Otkriva li misijsko djelovanje kakvi smo kršćani te svjedočimo li svoju vjeru? – pitanja su kroz koja je dr. Mališa govorila o misijskom poslanju Crkve.

Među ostalim je naglasila kako jasnoća puta proizlazi iz svakog stvarnog susreta sa živim Kristom, ali slijediti takav put misijskog djelovanja nije jednostavno jer, kako bi bili kadri naviještati, potrebno je slušati živu riječ koju Bog govori. Često se na svom misionarskom putu osjećamo kao učenici na putu u Emaus, ne primjećujemo prisutnost Krista koji nam se pridružuje na putu te se, suočeni s novim izazovima vremena, lako obeshrabrimo, istaknula je dr. Mališta te ukazala na najbolji – Isusov model djelovanja, koji uvijek oblikuje novi mentalitet odnosa prema ljudima: Isus je prije svega vidio čovjeka i odgovarao na osnovne ljudske potrebe, činio je dobro nadilazeći sociološke i psihološke prepreke, poučavao jednostavnim i razumljivim rječnikom o ljubavi i milosrđu, poučavao učenike ali i mase, na mjestima gdje ih je zatekao, prihvaćao je bez predrasuda i opraštao. A. Banović