KS-ov susret s dr. Lushom Gjergjijem

OSIJEK (TU) – „Diviti se Majci Tereziji je dobro, ali nije ništa, kao i govoriti da je velika i sveta. Slijediti Majku Tereziju duhom Kristovim, to je nešto! Ne treba doći u Indiju i Kolkatu tražiti Krista jer Krist je u tvojoj sredini. Premalo je ljubiti Isusa u Presvetom oltarskom sakramentu i hraniti se njime, ako ga ne prepoznaš u bratu čovjeku. Ako Isusa ne prepoznaš u čovjeku, ne prepoznaješ ga ni u lomljenju kruha. Ljubav potiče da činimo što Bog traži od nas. Guba nije najteža bolest, najteža je bolest ne-ljubav, ne-briga, ne-pažnja. U crkvi smo blizu jedni drugima, a kada izađemo ostajemo anonimna bića, više se ne prepoznajemo. Sjetimo se kako je sreća Majke Terezije bila u žrtvi, darivanju i ljubavi”, istaknuo je don Lush Gjergji u knjižari Kršćanske sadašnjosti “Dr. Josip Turčinović” 6. ožujka u Osijeku na “Susretu s autorom”.

Dr. Lush Gjergji, ponajbolji poznavatelj djela i života sv. Majke Terezije i njezin prijatelj, sunarodnjak Albanac, katolički subrat i autobiograf, generalni vikar Apostolske administrature u Prizrenu, razgovarajući sa voditeljem Susreta don Antonom Šuljićem uvodno je govorio o svojoj suradnji i prijateljstvu sa Josipom Turčinovićem po kojemu je nazvana KS-ova knjižara u Osijeku, naglasio je duhovne izazove na vrelima djelatne ljubavi prema Kristu sv. Majke Terezije iz Kolkate te je otkrio kako se o posveti katedrale Majke Tereze u Prištini početkom rujna 2017. Crkva nada pohodu pape Franje.

Prisjetivši se jednoga od susreta sa misionarkom Majkom Terezijom, dr. Gjergji je pojasnio što je “evanđelje u pet prstiju” i kako je to najljepši ispit savjesti: “Na svakom prstu ruke jedna je riječ: ‘Što danas činim za Boga?’ i ‘Što danas činim za čovjeka?’, kazala je Majka Terezija. Ujutro kada se probudiš i prekrižiš, navečer kad ideš na počinak, ispitaj savjest s tih pet riječi: ‘Što danas učinih za Boga, što danas učinih za čovjeka?’ Što znači biti kršćanin i znači svjedočiti? Naše kršćanstvo je Bog ljubavi, tebe ljubi, mene šalje. Živimo drukčije, živimo za Isusa i činimo za Isusa jer Isus nas ljubi! Majka Tereza živjela je i činila za Isusa”, rekao je don Gjergji čijih je 65 autorskih naslova objavljeno na hrvatskom, albanskom i talijanskom jeziku, a 16 na hrvatskom objavio je KS (deset predstavljenih na Susretu u Osijeku), dok je 16 knjiga posvećenih Majci Tereziji. U kontekstu prijateljstvu i suradnje sa dr. Turčinovićem Gjergji je pojasnio kako je zahvaljujući Turčinoviću u Zagrebu tiskano katoličko glasilo Drita na albanskom, nakon što je tiskanje u sarajevskom “Oslobođenju” zaustavljeno jer “Drita piše protiv armije” te je “tiskanje u Zagrebu bio bratski, prijateljski spas za našu Crkvu” i “16 knjiga objavljenih na hrvatskom isključivo su nadahnuće, poticaj i njegova zasluga”. Razgovaralo se o knjigama: Majka ljubavi (koju je osobito volio papa Ivana Pavao II.), Velikani XX. stoljeća (podnaslov: Ljubav koja ne umire), Pobjeda križa, Ljubav nije ljubljena, Glas šutnje, Pozvani na zajedništvo, zatim o trilogiji duhovne ostavštine Majke Terezije (Živjeti s Kristom, Ljubiti s Marijom, Svjedočiti s Crkvom) te o knjizi Svećenik – Kristov učenik.

“Kao malo dijete u obitelji sam slušao o s. Terezi koja je pošla u daleku Indiju i čini čudesa. Za mene je bila kao legenda, pobudila je moju znatiželju i pitao sam se zašto nije nama pomogla. Godine 1968. godine, dok sam studirao u Rimu, osobno sam susreo Majku Terezu. Prije toga cijelu noć sam više probdio nego spavao smišljajući što ću ju pitati. Razgovor je tako tekao da nisam imao priliku ni torbu sa pitanjima otvoriti. Bio je to divan, dirljiv, dojmljiv susret s puno utisaka o tome kako se ja maleni nalazim pred veličinom, sveticom. Odlučio sam, ako mi Bog pomogne, drugim ljudima ću posvjedočiti zašto je iz Skopja pošla u daleku Indiju. I od 1968. do 1997. godine, dvadeset i devet godina, nisam se od nje odvojio. Upoznavao sam ju iz blizine. Gdje god bi otvarala kuću “Misionarki ljubavi” zvala bi me u pratnju… Šesnaest knjiga o Majci Tereziji prevedeno je na 35 jezika, ali nije to moja zasluga nego isključivo dar Božji i sv. Majke Terezije. Zahvalan sam Bogu na tome. Njezina je veličina u vjeri i ljubavi. U vjeri je prepoznala Krista, u ljubavi služila. Naša je veličina u služenju Kristu. Rekla mi je: ‘Ja sam ti najsretnija osoba na svijetu jer 24 sata živim s Isusom i za Isusa.’ Njezina sreća je bila u žrtvi, darivanju i ljubavi”, posvjedočio je Gjergji te kazao i ovo: “Božje je djelo, čudo što je sve veći broj obraćenika s islama na kršćanstvo. I sve više imamo krštenih na Kosovu gdje danas živi više od 50000 katolika”.

Udruga “Veronikin rubac” pozdravila je don Lusha Gjergija izvijestivši da su 2010. godine Osječani hodočašćem proslavili 100-ti rođendan bl. Majke Terezije pribivajući na blagoslovu katedrale u Prištini, dok su lani bili u Vatikanu na kanonizaciji Majke Terezije, svetice zaštitnice “Veronikinog rupca”. Nevenka Špoljarić