Korizmena duhovna obnova za sve svećenike i đakone

ĐAKOVO (TU) – U Metodovoj dvorani Svećeničkog doma u Đakovu 6. ožujka 2017. godine održana je korizmena duhovna obnova za sve svećenike i đakone Đakovačko-osječke nadbiskupije. Nakon uvodne riječi te molitve srednjeg časa, oko 150 svećenika imalo je priliku slušati razmatranje pod nazivom „Križ – izvor i snaga pomirenja“ vlč. Dragana Muharema, svećenika Subotičke biskupije.

Naglasivši da se ova tema ne može kroz jedno predavanje u potpunosti iscrpsti te da za svaku riječ ovoga simboličnog naslova možemo napisati stranice i stranice predavanja, vlč. Muharem započeo je predavanje pojmom pomirenja, osvrćući se na taj pojam kroz tri razine – osobnu, kršćansku i društvenu.

Nastavivši tekstom iz Lukina Evanđelja, koji govori o dvojici razbojnika koji su stajali uz Isusov križ, predavač je kroz prizmu jednog i drugog objasnio koji se na samom kraju pomirio s Gospodinom, a koji se, prihvativši osudu svjetine, nije htio obratiti i promijeniti. Također, usporedivši dva brda, brdo Preobraženja i brdo Golgotu, vlč. Muharem prikazao je kako je ludost križa zapravo mudrost Božja. Upravo kada bismo pomislili da se ljepote raja mogu doživjeti na ovom prvom brdu gdje se Isus preobrazio, one se ipak doživljavaju na Golgoti, gdje nema ni svjetlosti, ni traga Očevom glasu, nego samo mukla tišina. Samim time valja naglasiti kako pomirenje proizlazi iz ovom svijetu nelogičnog potpunog pouzdanja u Boga, a ne iz obećanja raja, čulo se u predavanju.

Ustvrdivši da je pomirenje kušnja, dolazimo do zaključka da je raj otvoren za svakoga. Vrata raja su uska, upravo zbog nas, jer vjerujući postajemo svjesni da bismo u raju mogli boraviti s nekim tko, našim ograničenim ljudskim pogledom, nije to zaslužio. No, Božji pogled ide šire i najavljuje svima nama da kiša pada i pravednicima i nepravednicima te sunce izlazi i nad zlima i dobrima, rekao je predavač te dodao da je pomirenje uvijek drama te da biti pomiren s Bogom znači i biti pomiren s „drugim“, makar on bio i zločinac.

„Događaj križa ne smije nas uvesti u iluziju da je on uspješan recept postizanja spasenja. Spasenje s križa uvijek je ponuda i dar. Može se i odbiti. Sablazan i ludost križa kriju se u činjenici da tamo gdje se čini da je sve sam neuspjeh, patnja i poraz, upravo tamo je sva snaga beskonačne Božje ljubavi“, kaže vlč. Muharem. Na osobnom planu, stoga, svaki vjernik treba se razapeti kako bi postao dionik Kristove smrti i uskrsnuća. Samo u potpunom prihvaćanju slabosti križa može se doći do pomirenja s Bogom, samim sobom i drugima.

Nakon pauze, svećenici su u kapeli Bogoslovnog sjemeništa imali pokorničko bogoslužje te pobožnost Križnoga puta, prema tekstu pokojnog vlč. Mirka Crnčana, kao i mogućnost za sakrament pomirenja. Nakon pobožnosti, svećenicima je vlč. Filip Perković uputio određene smjernice iz Ureda za pastoral mladih, vezane za SHKM u Vukovaru, nakon čega je nadbiskup Đuro Hranić zaključio ovaj susret prigodnim riječima. Duhovna obnova završena je nakon zajedničkog ručka. Krešimir Šaf