Korizmena duhovna obnova u Župi Gospe Brze Pomoći

SLAVONSKI BROD (TU) – Korizmenu duhovnu obnovu u Župi Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu za sve vjernike te roditelje prvopričesnika i krizmanika, kojima je ona dio duhovne priprave za slavlje sakramenata njihove djece, kao i za sve obitelji, predvodio je od 3. do 5. ožujka fra Ivan Matić, voditelj Kuće susreta „Tabor“ u Samoboru.

Pod geslom „Obratite se i vjerujte Evanđelju“, program obnove započeo je u petak, 3. ožujka zazivom Duha Svetoga i uvodnim nagovorom voditelja. Nakon Križnog puta fra Ivan je, uz domaćeg župnika Ivana Lenića, predvodio misno slavlje s homilijom te klanjanje pred Presvetim. U subotu je bio prigodan dopodnevni program u župnoj crkvi, a potom u Katehetskom centru popodnevni duhovni program koji je započeo nagovorom voditelja i pjevanom krunicom Milosrdnom Isusu. Fra Ivan se tijekom dana pridružio molitvi pred bolnicom inicijative „40 dana za život“, a potom je predvodio večernje slavlje i klanjanje pred Presvetim. Program obnove završen je nedjeljnim prijepodnevnim misama i klanjanjem pred Presvetim.

U duhu gesla korizmene duhovne obnove „Obratite se i vjerujte Evanđelju“, fra Ivan je pojasnio da u evanđeoskom smislu obraćenje znači poziv svakom kršćaninu da u središte svoga srca stavi molitveni-sakramentalni život. Pojasnio je također smisao odricanja u korizmi naglasivši da je plod odricanja u djelotvornoj ljubavi. Progovorio je o ulozi Blažene Djevice Marije u procesu obraćenja, posvećenja i spasenja. Povezujući obljetnicu koju ta župa ove godine proslavlja – 60. obljetnicu čašćenja Gospe Brze Pomoći sa 100. obljetnicom Gospe Fatimske naglasio je kako je fatimska poruka, Gospin poziv na obraćenje, i danas aktualna. „Gospa nas uvijek potiče da se vratimo Bogu, stavimo Njega u središte svoga života, ne izvanjskim znakovima, nego da se u nama dogodi istinska promjena našega srca, da mi stvarno živimo Evanđelje, da nam ono bude znak onoga u što vjerujemo, i da drugi oko nas to prepoznaju. Posvjestio je kako je obraćenje aktualno i danas, kako bi se vratili Bogu i dopustili mu da nam daruje snagu za život, da se u nama dogodi uskrsnuće. B. Lukačević