Trodnevna duhovna obnova za bračne parove

PODVINJE (TU) – U povodu  Tjedna braka  Molitvena zajednica ”Novo srce” organizirala je  od 2. do 5. ožujka u Župi sv. Antuna Padovanskog u Podvinju duhovnu obnovu za bračne parove,  uz duhovno vodstvo svećenika iz ove slavonskobrodske župe.

Sedmero bračnih parova iz nekoliko župa grada Slavonskog Broda imalo je priliku razmijeniti bračna iskustva i savjete kako se nositi sa svim izazovima zajedničkog života. Uz radionice koje su bile organizirane odvojeno za muževe i za žene, sudionici su u sve dane bili i na molitveno duhovnom programu – misi i adoraciji što je u župnoj crkvi predvodio župni vikar župe Podvinje, p. Rafał Kiedrowicz, CSSp.

Najstariji među parovima koji su se odazvali ovoj duhovnoj obnovi su Franjo i Lidija Galetović, koji će na Uskrs ove godine proslaviti okruglu obljetnicu: svojih 40 godina zajedničkog bračnog života. Lidija kaže kako su joj ovakvi susreti poput izvora na kojima se duhovno okrjepljuju, a to je i prigoda da se međusobno podsjete na svoje bračne zavjete i da vođeni tim obećanjima koje su izrekli pred oltarom, učvršćuju svoju povezanost i ljubav. „Brak je svetinja, nešto što je Bog odredio za muža i ženu, da budu svjetlo ovoga svijeta i pružaju primjer mlađim naraštajima“ ističu Lidija i Franjo, koji imaju devetero odrasle djece, šest kćeri i tri sina, te 15-ero unučadi.

Tajna uspješne složnosti i zajedništva u braku je, sigurni su oboje, u blagoslovu od Boga. „Svih ovih godina u braku održala nas je molitva i vjera naših roditelja. Zahvaljujući našim roditeljima i mi smo upoznali Boga“,  kaže Lidija.

Ana i Alen Paher iz slavonskobrodske Župe Gospe Brze Pomoći u braku su 17 godina, imaju dvoje djece. „Ljubav i poštovanje jedno prema drugom, međusobno povjerenje i zajednički hod sa i za Gospodinom, ključno je da se brak i zajedništvo održi“ kaže Ana, a Alen mlađima pak poručuje da ne dopuste da se komunikacija između djevojke i mladića, žene i muža svede na internet, jer ništa ne može zamijeniti susret i razgovor oči u oči, iskreno i s ljubavlju. „Budite spremni opraštati jedno drugome pogreške i slabosti, jer bez praštanja i ljubavi nema ni sloge ni razumijevanja“, poručuju Paherovi.

„Duhovnu obnovu za bračne parove organizirali smo s nakanom da bračni parovi koji imaju problema, kroz razgovor i uz molitvu pokušaju doći do rješenja eventualnih poteškoća. O tome se malo govori, mnogi se ne snalaze u složenim situacijama zbog kojih su brakovi u opasnosti. Često zbog različitih stavova muža i žene dolazi do nerazumijevanja. Žene imaju potrebe biti više ljubljene, a muškarci traže više poštovanja. Ako izostane međusobno djelotvorno iskazivanje ljubavi i poštovanja, dolazi do tenzija. No, ako imamo dobar brak, možemo se potruditi da bude još bolji, a ako nemamo borimo se da bude dobar. U svakom slučaju brak je vrijedan naše borbe i ulaganja svakog napora za kvalitetniji međusobni odnos supružnika. Nikada ne treba odustati od svog bračnog druga i nikada nije kasno za novi početak“, kaže Miro Rubil, voditelj MZ Novo Srce. Ivica Vlašić