U župi Podcrkavlje gradi se nova katehetska dvorana i obnavljaju stoljetne crkvice

PODCRKAVLJE – U župi sv. Ivana apostola u Podcrkavlju, jedinoj koja je u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji posvećena tome svecu, u tijeku su radovi na dogradnji i obnovi Pastoralno katehetske dvorane, koja se nalazi odmah pokraj župne crkve. Riječ je o investiciji vrijednoj oko 120 tisuća kuna, za koju je i Đakovačko osječka nadbiskupija izdvojila  polovicu iznosa, dakle 60 tisuća kuna, a ostatak su prikupili sami župljani.

„Do sada je obnovljeno krovište dvorane, postavljena nova plastična stolarija i sama zgrada nadograđena je za još dva i pol dužna metra, pa će ukupna površina biti 60-ak kvadratnih metara. Preostaje još riješiti podne pločice, izolaciju i vanjsku fasadu. U sklopu dvorane bit će uređen i sanitarni čvor, čajna kuhinja u kojoj će se moći okupljati djeca, ministranti i mladi primjerice nakon misa zornica na kratkoj okrijepi prije odlaska u školu, a bit će tu i župna knjižnica, obzirom da župa ima oko 1300 svezaka razne duhovne i povijesne literature, koje će vjernici moći posuđivati“, rekao nam je vlč. Josip Kešinović, mladi župnik podcrkavački.

Župa inače ima jako dobru suradnju s Općinom Podcrkavlje koja također financijski pomaže obnoviteljske radove na sakralnim objektima, napose starim filijalnim crkvama koje su već nagrižene zubom vremena. Općina je tako 25 tisuća kuna donirala za potrebe filijalne crkve sv. Ilije u Donjem Slatiniku (koja datira iz 1967. godine), 10 tisuća kuna za stolariju na crkvi sv. Katarine u Gornjem Slatiniku (iz 1930. godine) kao i 40 tisuća kuna za temeljitu obnovu više od sto godina stare filijalne crkve sv. Uršule u Grabarju. Donacijom građevinskog materijala Općina je pomogla i obnovu crkve sv. Ane u Brodskim Zdencima koja je sagrađena davne 1860., i lani temeljito obnovljenu crkvu sv. Mihaela (iz 1902. Godine) u Duboviku, selu koje je do 1804. bilo sjedište župe.

Malo je poznato da na području župe Podcrkavlje (koja obuhvaća 10 sela podno obronaka Dilj–gore) još i danas vremenu odolijevaju drevne crkve iz 15. stoljeća: sv. Petra (iznad Zdenaca) te sv. Stjepana (na groblju sela Glogovice). Pretpostavlja se da je crkva sv. Benedikta, smještena na tromeđi sela Podcrkavlje, Oriovčić i Grabarje, ipak najstarija, a od nje su danas ostale još samo ruševine. Bila je to crkva u koju su žitelji Podcrkavlja pohodili prije nego što se selo naseljavanjem nije ‘spustilo’ na današnje mjesto. Zato je i dobilo ime Podcrkavlje (= ispod crkve, pod crkvom).

Župnik Kešinović ističe i povezanost Župe i mjesnog Kulturno umjetničkog društva ‘Krešimir Šimić’, čiji članovi redovito pjevaju i sviraju u liturgijskim slavljima, napose o Božiću, u korizmi i o svetkovini Uskrsa. Tako će se i ove godine, 2. travnja na Gluhu nedjelju u organizaciji Župe i KUD-a u crkvi sv. Ivana apostola održati i tradicionalna smotra crkvenog pučkog pjevanja tradicionalnih korizmenih napjeva.

Podcrkavačka župa jedna je od rijetkih u brodskome kraju u kojoj se održava i višegodišnja tradicija čuvanja Svetog Groba, pokraj kojega, u crkvi, bdiju ‘stražari’ – članovi DVD-a i KUD-a, kao i ostali zainteresirani vjernici, i to od Velikog petka uvečer i na Veliku subotu, sve do liturgije Vazmenoga bdijenja u noći Isusova Uskrsnuća. Tako će, najavljuje župnik Kešinović biti i ove godine. Ivica Vlašić