Župama Slobodnica i Sibinj vrijedna donacija od Općine Sibinj

SIBINJ (TU) – U Sibinjskom dekanatu aktualni su kapitalni projekti izgradnje dva velika sakralna objekta: u tijeku su radovi na gradnji i unutarnjem uređenju nove filijalne crkve sv. Ivana Pavla II. u Bartolovcima (Župa sv. Marka, Slobodnica), a uskoro počinje i izgradnja župnog Pastoralnog centra Župe sv. Ivana Krstitelja u Sibinju. Značajan doprinos realizaciji ova dva velika projekta dala je i Općina Sibinj, izdvojivši iz općinskog proračuna ukupno 250 tisuća kuna, odnosno 100 tisuća za  novu crkvu u Bartolovcima i 100 tisuća za budući Pastoralni centar u Sibinju, te još 50 tisuća kuna za radove na obnovi crkve Župe sv. Filipa i Jakova u Odvorcima.

Ugovore o donaciji potpisali su u utorak, 28. veljače 2017., načelnik Općine Sibinj Josip Pavić te župnik Župe Slobodnica vlč. Pero Stanić i župnik Župe Sibinj preč. Tomislav Vlaović, dekan sibinjski. Svečanom činu potpisivanja ugovora nazočio je i đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić koji je u kanonskoj vizitaciji sibinjskoj Župi.

„Uspjeli smo ishoditi građevinsku dozvolu za izgradnju Pastoralnog centra, uz odobrenje nadbiskupa Đure, koji će imati višestruku namjenu. Radi se o prostoru od 450 kvadrata s dvije učionice, kapaciteta 150 sjedećih mjesta, koja će osim za župnu katehezu i susrete vjernika u župnim prigodama, moći poslužiti i za društvena događanja, od kazališnih predstava do raznih priredbi za djecu i mlade.  Na zamolbu da nam pomogne financijski, Općina je pozitivno odgovorila i ja zahvaljujem načelniku Josipu Paviću“,  kazao je preč. Vlaović.

„Novu crkvu u Bartolovcima počeli smo graditi prošle godine u svibnju. Završena je prva faza obnove uključujući i stolariju za što nam je Općina također pomogla s 28 tisuća kuna. Sada nam predstoji posao unutarnjeg uređenja, postavljanja elektroinstalacija, kao i uređenje okoliša. Crkva će biti, posvećena sv. papi Ivanu Pavlu II., prva u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji. U njoj će na misnim slavljima moći sudjelovati 300 vjernika, bit će 150 sjedećih mjesta, što je znatno više nego u dosadašnjoj maloj kapeli sv. Bartola, u kojoj sada slavimo mise“, rekao je vlč.  Stanić te Općini Sibinj također zahvalio na vrijednoj donaciji.

„Ovih dana, dok pastirski pohodimo župe Slavonskobrodskog, Sibinjskog i Garčinskog dekanata, susrećemo se i s predstavnicima lokalnih vlasti, s kojima Nadbiskupija treba surađivati na mnogim dodirnim točkama, radi dobrobiti svih građana, pa me stoga raduje što lokalna vlas prepoznaje potrebe Crkve i vjernika. Općina Sibinj je dobar primjer tome. Neizmjerno sam zahvalan svim lokalnim vlastima, ali i vjernicima, koji u ova teška vremena nezaposlenosti i ekonomske krize pronalaze način i iz svojih skromnih kućnih budžeta uspiju izdvojiti ponešto i za Crkvu“, rekao je nadbiskup Hranić. Podsjetio je da je nakon Domovinskog rata na području Đakovačko osječke nadbiskupije  27 župnih i 46 filijalnih crkvi bilo srušeno ili teško devastirano do mjere da su zahtijevali potpuno novu izgradnju. „Također, imamo u Nadbiskupiji i jako puno starih crkvi i sakralnih objekata koji su zaštićeni kao spomenici kulture i koji zahtijevaju restauraciju i obnovu uz poseban nadzor konzervatora Ministarstva kulture. Primjer je i župna crkva u Sibinju koja je zahtijevala temeljitu obnovu, kao i drevna crkva u Župi Odvorci, zaštićeni spomenik kulture, u kojoj je vlaga dosta nagrizla zidove“, dodao je mons. Đuro Hranić.

Načelnik Josip Pavić istaknuo je kako Općina Sibinj u okviru svojih mogućnosti daje svoj doprinos Crkvi, jer „lijepo je živjeti u vremenu kada se nove crkve grade, u okolnostima kada su mnoge već nagrižene zubom vremena. Jedna od takvih je i crkva u Odvorcima, spomenik kulture, koja vapi za obnovom. Ovih 50 tisuća kuna nije sve za Župu Odvorci, nastojat ćemo u općinskom proračunu i ubuduće izdvojiti još sredstava za obnovu njihove stare crkve“, rekao je načelnik Pavić, izražavajući i ponos što iz Župe Odvorci posljednjih nekoliko godina ima i novih duhovnih zvanja, pa će tako ove i slijedeće godine ova župa dati još dva mladomisnika. Načelnik Pavić podsjetio je da je Općina Sibinj financijski pomogla i obnovu stolarije na filijalnoj crkvi Duha Svetoga u Gromačniku iako pripada Župi Brodski Varoš, ali je na području sibinjske općine. Ivica Vlašić