Vjesnik za ožujak: „Mladi u Crkvi“

ĐAKOVO (TU)Ako je Bog na prvome mjestu u pastoralnom radu s mladima u Crkvi, onda će sve drugo što se čini za njih – vesela putovanja i druženja, razgovori i pjesme, humanitarne i sportske aktivnosti – biti na svome pravom mjestu, poručio je urednik Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije i Srijemske biskupije, dr. Boris Vulić u uvodniku Vjesnika za ožujak na temu „Mladi u Crkvi“.

Tema broja vezana je uz Godinu mladih koja se obilježava u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji te Susret hrvatske katoličke mladeži koji će se u travnju održati u Vukovaru. Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić u svom uvodniku također piše o „Pastoralu mladih“, kao i: Ivan Žižić: „Mladi i liturgija“, Filip Perković: „Susret hrvatske katoličke mladeži – susret ili slet!?; Margareta Gregić: „Mladi i volontiranje“ te Ivana Čogelja: „Djelovanje Ureda HBK-a za mlade“.

U kolumni „Pogled odozdo“ Davor Vuković piše na temu „Manjak svećenika?“, tema Ivice Raguža u rubrici „Bit katolicizma“ je „Marija, majka Gospodinova“, a prigodan članak o „Poteškoćama svećeničke molitve“ pripremio je Mladen Parlov. Đakovačko-osječki nadbiskup u miru Marin Srakić preveo je i priredio članak pod naslovom „Seniorat – Orlovi – Katolička akcija u Hrvatskoj za vrijeme Kraljevine SHS (1)“. U rubrici „Liturgijska zborovanja“ Zvonko Pažin opisuje obred „Krunjenja slike Blažene Djevice Marije“, Robert Farkaš priredio je homilije, Josip Filipović euharistijsko klanjanje u korizmenom vremenu te predstavljanje Župe sv. Mihaela, arkanđela – Drenovci, a Dejan Bubalo glazbeni prilog „Krvlju me svojom“. Elizabeta Matuzović za rubriku „Podrška obitelji u krizi“ piše o susretima za razvedene u Bračnom i obiteljskom savjetovalištu u Osijeku na temu „Kada ljubav ne uspije…“.

Miroslav Čolić „Iz druge perspektive“ piše o „Vjeronauku i duhu vremena“, Nikolina Nedjeljković osmislila je „Dobru pripremu – dobar sat“ na temu „Čovjek pred tajnom smrti“, Davor Šamadan i Krešimir Bulat donose katehetski prilog „Kristova patnja bila je naviještena“. U rubrici „Upoznajmo Bibliju: Evanđelje po Ivanu“ Ivica Čatić piše o „Isusu – Dobrom pastiru (Iv 10, 1-21)“ Krešimir Bulat osmislio je prilog i za biblijske zajednice pod naslovom „Prihvaćena i neprihvaćena – Crkva u Jeruzalemu“. Željko Filajdić u „Pogledu u knjigu“ predstavlja „Teološke fragmente I.“ Ivice Raguža.

Poruka pape Franje za korizmu 2017., natječaj za primanje novih bogoslova u đakovačko Bogoslovno sjemenište, blagoslov novopostavljene biste bl. Alojzija Stepinca, predstavljanje Svetog pisma u prijevodu Matije Petra Katančića, izvješća o pastoralnom radu, proslavama svetkovina i blagdana, duhovnim obnovama i novim inicijativama teme su informativnog dijela Vjesnika. Broj za ožujak sadrži 108 stranica, omot krasi monumentalni vukovarski križ te izvješća o inicijativi „Theologia Diacovensis” i seminaru za župne dopisnike Đakovačko-osječke nadbiskupije. M. Kuveždanin