Početak službe novog župnog upravitelja u Petrijevcima

PETRIJEVCI (TU) – U župnoj crkvi sv. Petra, apostola, u Petrijevcima u nedjelju 27. kolovoza 2023. u 11 sati, svečanu euharistiju i liturgijsko slavlje početka službe župnog upravitelja vlč. Dominika Nedeljkovića, predvodio je izaslanik đakovačko-osječkog nadbiskupa, vlč. mr. Dario Hrga, kancelar Nadbiskupskog ordinarijata u Đakovu. Na samom početku euharistijskog slavlja, dekret o imenovanju pročitao je član Župnog ekonomskog vijeća. Uvodeći u euharistijsko slavlje, vlč. Dario je naglasio kako „zajednica doživljava danas radostan trenutak, jer od biskupa prima novoga pastira u osobi prezbitera Dominika. U nasljeđu i ostvarivanju službi izražava se pastirska narav Crkve, u kojoj Krist živi i djeluje po onima kojima biskup povjerava dio svoga stada.” 

U svojoj propovijedi vlč. Dario se osvrnuo na Kristovo obećanje dano apostolu Petru koji je prepoznao da je Isus zaista Krist – Pomazanik, Sin Boga živoga. Pojašnjavajući razliku između službe župnika i župnog upravitelja, pozvao je sve prisutne da otvorenog srca prihvate vlč. Dominika kao svog novog pastira. Između ostalog je rekao: “Vlč. Dominik je došao u vašu župnu zajednicu sam, ali radosna srca jer želi biti vaš pastir. Često se u narodu, kod promjene župnika, oni uspoređuju i ocjenjuju. Nemojte to činiti. Svako od njih koji vam je poslan ima drugačije darove, talente i karizme, ali isto tako i poneke mane i nesavršenosti. I svako uspoređivanje i mjerenje može samo njemu naštetiti jer se neće osjećati dobrodošao. Vjerujem kako to neće doživjeti od vas već da ćete ga prihvatiti kao svoga, jer on to i jest – on je vaš pastir”. 

Nakon propovijedi i ispovijesti vjere uslijedila je molitva vjernika, te su župljani zajedno molili da Gospodin u svojoj milosti osnaži novog pastira strpljenjem, mudrošću i ustrajnosti. Po završetku misnog slavlja, načelnik općine Petrijevci poželio je dobrodošlicu novom župnom upravitelju uputivši mu riječi ohrabrenja i podrške. U ime svih župljana i suradnika župe, predstavnica župne zajednice je također uputila riječi dobrodošlice te uručila prigodan poklon. Vlč.  Dominik se zahvalio cijeloj župnoj zajednici na toploj i srdačnoj dobrodošlici, te samom Gospodinu koji ga je prvotno pozvao biti njegovim svećenikom. Raduje se svakom novom susretu koji će uz Božju pomoć biti na slavu Onoga koji nas je okupio. Nakon završnog govora uslijedio je misni blagoslov. Župljani Petrijevaca svojem novom župnom upravitelju, vlč. Dominiku Nedeljkoviću žele obilje Božjeg blagoslova na putu prema svetosti. Lucija Ofenbeher/foto: Krunoslav Peulić