Portugal pobjednik 11. Europskog prvenstva svećenika u malom nogometu

VUKOVAR (TU)FOTOGALERIJA – 11. Europsko prvenstvo svećenika u malom nogometu završilo je 23. veljače u Sportskoj dvorani Borovo naselje finalnom utakmicom Portugala i Bosne i Hercegovine. Reprezentacija Portugala zasluženo je pobijedila rezultatom 3:0 te osvojila zlatnu medalju i pobjednički pehar, a Reprezentacija Bosne i Hercegovine zauzela je drugo mjesto te osvojila srebrnu medalju.

U polufinalnim utakmicama Portugal je pobijedio Slovačku 3:1, a naša reprezentacija svećenika igrala je s reprezentacijom Bosne i Hercegovine te izgubila 0:3. U natjecanju za treće mjesto Hrvatska je pobijedila Slovačku 2:1 te osvojila brončanu medalju. Konačni poredak je: Portugal, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Slovačka, Rumunjska, Mađarska, Poljska, Austrija, Slovenija, Crna Gora, Kazahstan, Češka, Italija, Ukrajina i Bjelorusija.

Odigrane su i dvije revijalne utakmice u kojima su se natjecali Veterani hrvatske nogometne ekipe svećenika i Bjelorusija (1:0) te Humane zvijezde ´03 i Ekipa Vukovarsko-srijemske županije (3:4). Ovo Europsko prvenstvo imalo je humanitarni karakter, svi gledatelji platili su ulaznice po cijeni od 10 kn i tako pomogli izgradnju Križnog puta u Vukovaru, a prikupljeno je 10. 000 kn. Rezultati svih utakmica dostupni su OVDJE!.

Početni udarac finalne utakmice izveo je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, koji je s tribina pratio i borbu za treće mjesto te je bodrio domaću reprezentaciju svećenika. Sudjelujući u završnoj ceremoniji obogaćenoj sudjelovanjem Vukovarskih mažoretkinja te djece u narodnim nošnjama istaknuo je kako je bogatstvo ovoga susreta zajedništvo i jedinstvena Europa, a onaj tko to može dati je Isus Krist. Čestitao je potom reprezentaciji Portugala, kao i svim ostalim reprezentacijama na sudjelovanju.

Zahvala na organizaciji upućena je Nogometnoj reprezentaciji hrvatskih svećenika,  a veliku podršku dala je Đakovačko-osječka nadbiskupija i mons. Đuro Hranić, Vukovarsko-srijemska županija i župan Božo Galić, Grad Vukovar i gradonačelnik Ivan Penava sa suradnicima, a hrvatski reprezentativci posebno su zahvalili Hrvatskom nogometnom savezu jer su tijekom prvenstva bili obučeni u njihovu službenu opremu. Osvrćući se na cjelokupno prvenstvo, izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije svećenika, vlč. Krešimir Žinić rekao je kako su između prve četiri ekipe nijanse odlučivale. Kao iznenađenje prvenstva istaknuo je utakmicu Slovačke i Poljske u četvrtfinalu jer je Slovačka izbacila glavnoga favorita, ali protiv ostalih protivnika nisu mogli. No, već sljedeće godine bit će nova prilika za natjecanje kada će domaćin biti Italija.

Misno slavlje u crkvi Gospe Fatimske

Bogat sportski dan započeo je misnim slavljem u vukovarskoj crkvi Gospe Fatimske koje je predvodio sisački biskup mons. Vlado Košić, a koncelebrirao je biskup Segeta mons. László Kiss-Rigó, inače golman Mađarske nogometne reprezentacije svećenika.

Mons. Košić upoznao je svećenike sa stradanjima Vukovara, ove vukovarske crkve te kipom Gospe Fatimske odnosno „Gospe koja nije htjela otići“. „Svojim dolaskom u Vukovar svjedočimo da ovaj grad ima život, ima budućnost, da je doživio svoje uskrsnuće“, rekao je biskup Košić okupljenim svećenicima te nastavio: „Kada razmišljam o sportu sjećam se riječi sv. Pavla Mnogi trče a jedan prima nagradu. I vi tako trčite da svi dobijete, oni za vijenac propadljivi, a vi za vijenac nepropadljivi. Kada vas gledam kao suparnike, natjecatelje – znam da svjedočite i da je to poruka i vaših sportskih susreta – da se usprkos natjecanju za nagrade, prvo, drugo ili treće mjesto, još više trudite steći ono duhovno, nagradu nebesku koja ostaje, ljubav i zajedništvo.“ Sve prisutne biskup je povjerio zagovoru Gospe Fatimske – da Krista mogu slijediti potpuno i do kraja u svemu što čine, i u sportu, i u svećeništvu – te da promiču ljubav, povjerenje, zajedništvo kako bi oživjeli sve što je mrtvo, bili novi ljudi te Gospodina slaveći, stvarali bolju budućnost. Uime organizacijskog odbora, vlč. Žinić uručio je biskupu Košiću i prigodan dar, fotografiju kao podsjetnik na proslavu 20. godina postojanja reprezentacije hrvatskih svećenika koju su 2015. obilježili utakmicom s Vatrenima u Sisku. Prisutne je pozdravio i domaći župnik fra Vjenceslav Janjić te je poželio uspjeh svim reprezentacijama, napose domaćoj reprezentaciji svećenika.

FOTOGALERIJA

M. Kuveždanin