Trajna formacija mladih svećenika

ĐAKOVO (TU) – Dana 13. veljače 2017. godine u prostorijama Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu održan je susret u sklopu trajne formacije mladih svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije. Nakon uvodne riječi generalnog vikara mons. Ivana Ćurića, predavanje pod naslovom „Mladi svećenik u pastoralu mladih“ okupljenim svećenicima, kojih je bilo oko četrdeset, održao je dr. sc. Josip Bošnjaković, profesor psihologije na KBF-u u Đakovu.

Govoreći o relativno izmijenjenim prioritetima današnjeg mladog čovjeka s obzirom na prošlost, zaključeno je da je danas nemoguće biti s mladima a da se barem djelomično ne uključimo u virtualni svijet. Kako smo društvena bića i trebamo kontakt s drugima više nego što nam je potrebna izoliranost od svijeta, onda bismo trebali mlađe generacije učiti kako se odvojiti od pretjerane konzumacije virtualnog svijeta, koristeći se njime umjereno i u dobre svrhe. Mladi čovjek danas ima slabiju sposobnost kultiviranja memorije na čemu svi mi moramo poraditi da se ojača te, također, mladog čovjeka treba usmjeravati da bude sposoban za ljubav, igru, uživljavanje u lik druge bližnje osobe, za čekanje, za humor, ponekad i samovanje, sanjarenja i zahvalnost.

U drugom dijelu formacije svećenicima se obratio vlč. Filip Perković, nadbiskupijski povjerenik za Pastoral mladih te je pozvao svećenike da se energičnije i požrtvovnije uključe u SHKM u Vukovaru kojemu su domaćini. Ukratko objasnivši hodogram te sve što je do sada učinjeno i što se još mora detaljno organizirati, povjerenik je mladim svećenicima dao odgovore na sve nejasnoće koje su kroz brojna pitanja bile predstavljene.

Nakon rasprave, postavljanja mnogih pitanja i donošenja zaključaka, susret je završio zajedničkim ručkom u prostorijama Bogoslovnog sjemeništa. Krešimir Šaf